A szavazatok újraszámlálásával nyugtatják a haiti tüntetőket

Vágólapra másolva!
Újraszámolják a szavazatokat Haitin a vitatott elnökválasztási eredmények miatt - közölte pénteken az ország választási hatósága. A szavazatok ellenőrzését azért rendelték el, mert a héten halálos áldozatokat is követeltek az eredmények miatt kirobbant zavargások. Az egyik ellenzéki jelölt, egy ismert popsztár hívei csalással vádolják a kormánypárt jelöltjét, aki nagyon szoros versenyben ütötte ki az énekest a második választási fordulóból.
Vágólapra másolva!

Haiti választási hatóságai elrendelték a novemberi elnökválasztás szavazatainak újraszámlálását - jelentette be pénteken a választási tanács. A sürgős újraszámlálásra az után lett szükség, hogy az országban emberek ezrei kezdtek erőszakos tüntetésekbe, mert a kedden kihirdetett választási eredmények nem voltak összhangban az előzetes közvélemény-kutatásokkal.

Az újraszámolást bejelentő közleményben a hatóságok azt írják, hogy egy különleges bizottságot állítanak fel az eredmények ellenőrzésére - írja a brit Guardian. Az újraszámlálásban független megfigyelők is részt vesznek majd, az ellenőrzés során a három legeredményesebb jelölt szavazatait számolják meg ismét.

A kedden bejelentett választási eredmények szerint a választás első fordulóját egy korábbi first lady, Mirlande Manigat nyerte 31 százalékos eredménnyel, a második és harmadik helyen pedig hajszálnyi különbséggel végzett a jelenlegi elnök kiszemeltje, Jude Célestin, valamint egy népszerű popsztár, Michel Martelly. Martelly hívei szerint a kormánypárti Célestin meghamisította az eredményeket, és ezért került második helyre alig 6800 szavazatnyi különbséggel. A második fordulóba csak két jelölt jut tovább, így Martelly kiesne.

Korábban az ENSZ, az USA és az EU is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy"rendellenességek és következetlenségek" találhatóak a keddi választási eredményekben. A választási bizottság szerint a "gyors és kivételes" újraszámlálásról "sok szavazó világos elégedetlensége, a tüntetések és az erőszakos cselekmények miatt" döntöttek. A Guardian szerint a döntést a jelöltek is üdvözölték.