Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Beperelte az amerikai kormány a BP-t az olajkatasztrófa miatt

Vágólapra másolva!
Kártérítést követel az amerikai kormány a tavaszi olajkatasztrófa miatt, Washington a BP olajvállalatot és több céget is perbe fogott, a kártérítés pontos összege nem szerepel a keresetlevélben.
Vágólapra másolva!

Pert indított a Mexikói-öbölben áprilisban okozott olajkatasztrófa miatt az amerikai kormány a British Petrol olajvállalat és több felelősnek tartott cég ellen. Washington a felrobbant olajplatform tulajdonosától, a BP-től, valamint a Transoceantől, az Anadarko Petroleumtól, a Mitsuihoz tartozó MOEX-től, valamint a BP-t biztosító Lloyds cégtől követel kártérítést.

A keresetben összesen nyolc alperes szerepel, tőlük követeli az igazságügyi minisztérium az olajszennyeződés eltávolításának költségeit, de egyéb veszteségekért és a természeti forrásokban okozott kárért is kártérítést akarnak. A pontos összeget nem nevezték meg, de a víztisztasági törvény alapján a kormány akár hordónként 1100 dollárt is követelhet a tengerbe ömlött nyersolaj eltávolításáért. A felperes keresete szerint a beperelt cégek megsértették a biztonsági, munka- és környezetvédelmi előírásokat.

A BP Deepwater Horizon nevű olajfúróplatformján április 20-án történt robbanás, 11 ember meghalt, a megsérült olajkútból mintegy 700 millió liter olaj ömlött az öbölbe. A mélytengeri kutat több kísérlet után csak szeptember 19-én sikerült véglegesen lezárni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez