Meghalt Richard Holbrooke, az egyik legbefolyásosabb amerikai diplomata

Richard Holbrooke
Vágólapra másolva!
Egy műtét után elhunyt Richard Holbrooke amerikai diplomata, az USA számára kiemelt fontosságú afganisztáni és pakisztáni kapcsolatokért felelős különmegbízott. Holbrooke a boszniai háborút 1995-ben lezáró békemegállapodás tető alá hozásával vált világszerte ismertté, és a térségben - köztük Magyarországon - azóta is többször megfordult.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Richard Holbrooke, az amerikai elnök 69 éves afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja. A diplomata pénteken lett rosszul, amikor épp Hillary Clinton külügyminiszterrel tárgyalt, majd szombaton aortaszakadás miatt szívműtéten esett át. A George Washington Egyetem klinikáján azóta is válságos állapotban volt, bár az orvosok az állapotát stabilnak minősítették.

Barack Obama elnök azt mondta Holbrooke-ról: "teljes bizonyossággal elmondható, hogy ő az amerikai diplomácia egyik óriása". A Fehér Ház épp a napokban készül közzétenni az afganisztáni háborús stratégia felülvizsgálatának legújabb eredményeit.

A külpolitika Buldózere

Richard Holbrooke Bill Clinton elnök különmegbízottjaként, a boszniai háborút lezáró, 1995-ös daytoni békemegállapodás kiharcolása miatt vált világszerte ismertté. Az egyezményhez vezető, a hízelgést és a megfélemlítést vegyítő, fáradhatatlan erőfeszítése miatt kollégáitól és ellenfeleitől a Buldózer nevet kapta.

1996-ban feleségül vette a magyar származású Kati Marton írónőt. Holbrooke többször járt Magyarországon, és több alkalommal is nyilatkozott a magyar médiának. Legutóbb a 2008-as amerikai elnökválasztás idején, amikor felmerült, hogy esetleg ő lesz az új amerikai külügyminiszter. Végül Obama az amerikai diplomácia szempontjából kulcsfontosságú afganisztáni és pakisztáni politika felügyeletével bízta meg.

Forrás: MTI/Földi Imre
Holbrooke és felesége Kati Marton, 2008-ban Budapesten

Makacs és lobbanékony természete miatt az amerikai kormányzaton belül is sok ellensége akadt. A Washington Post értesülése szerint James L. Jones tábornok, Barack Obama elnök előző nemzetbiztonsági tanácsadója annyira el akarta távolíttatni az afgán-pakisztáni különmegbízotti posztról, hogy Hillary Clinton külügyminiszternek be kellett avatkoznia az érdekében.

Sok helyen megfordult diplomataként

Bob Woodward amerikai újságíró idén megjelent könyvéből kiderült, hogy Joe Biden alelnök is tett rosszalló megjegyzéseket a szerinte hatalmas egóval rendelkező Holbrooke-ról. A diplomata ugyanakkor politikai kérdésekben is vállalta a konfliktusokat, például a kongresszussal is, amikor azt látta, hogy a rendezés gazdasági és diplomáciai pillérjének finanszírozása akadékoskodásba ütközik.

Holbrooke fontos szerepet játszott a NATO keleti bővítésében, és olyan kulcsfontosságú diplomáciai posztokon volt hazájának nagykövete, mint Berlin és az ENSZ. Pályafutása során Richard Holbrooke volt a Békehadtest marokkói igazgatója, a Foreign Policy magazin főszerkesztője, a Newsweek nemzetközi kiadásának szerződéses munkatársa, a berlini Amerikai Akadémia elnöke, a Lehman Brothers brókercég ügyvezető elnöke, az AIG igazgatósági tagja, a Globális Alapítvány az AIDS, Tuberkulózis és Malária Elleni Harcért vezetője, valamint számos társadalmi szervezet vezetőségi tagja és több egyetem előadója.