Polanski kérte, hogy távollétében ítélkezzenek

Vágólapra másolva!
A Roman Polanski ügyében döntő Los Angeles-i bíró azt mondta: megfontolja a filmrendező kérését arról, hogy a távollétében ítélkezzen felette. Az ügyészek tiltakoznak az ellen, hogy a Svájcban tartózkodó, házi őrizet alatt álló Polanskinak ne kelljen megjelennie az amerikai bíróság előtt.
Vágólapra másolva!

Roman Polanski filmrendező arra kérte az ügyében döntő Los Angeles-i bírót, hogy távollétében ítélkezzen felette - írja a BBC. Az Oscar-díjas filmrendezőt egy 13 éves lány elkábításával és megrontásával vádolják, Polanski a harminc évvel ezelőtti elkövetett bűncselekményt akkor vádalku keretében el is ismerte.

A bíró, Peter Espinoza azt mondta: megfontolja a kérést a január 22-én esedékes tárgyaláson. Először jogi érveket szeretne kapni arról, miért lenne helyénvaló a távollétében ítélkezni a filmrendező felett. A 76 éves Polanski jelenleg házi őrizetben van Svácjban, és küzd az ellen, hogy kiadják az Egyesült Államoknak. Az ügyészek közölték: nem akarják engedni, hogy ítélet szülessen a filmrendező ügyében, amíg meg nem jelenik a bíróság előtt. Nem lenne szabad megengedni, hogy Polanski svájci házának kényelméből küzdjön az ügyében, egy szökevény nem diktálhat a bíróságnak - mondta a BBC szerint David Walgren ügyész.

Ha bűnösnek találják, Polanskira két év börtön is várhat. Egy kaliforniai fellebbviteli bíróság a múlt hónapban elutasította Polanski beadványát, amelyben a vád ejtését kérte eljárásjogi hibákra hivatkozva. A bíróság azonban akkor kimondta, hogy az eljárásjogi hibák felmerülése komoly dolog, amit ki kellene vizsgálni. Ez a fellebbviteli bíróság javasolta Polanskinak, hogy próbálja meg a távollétében ítélkezésre kérni a bírót. Svájc várhatóan az év elején dönt arról, kiadja-e a filmrendezőt.