"Ez egy kemény meghallgatás" - interjú Andor Lászlóval

Vágólapra másolva!
Rosszul tájékoztatták azt a brit európai parlamenti képviselőt, aki politikai nézeteibe próbált belekötni - mondta [origo]-nak Andor László magyar EU-biztosjelölt szerdai brüsszeli meghallgatása után. Andor szerint természetes, hogy a képviselők konkrétumokat vártak tőle, de az EU nem mindenható.
Vágólapra másolva!

- Érzése szerint hogy sikerült a meghallgatása?

- Jól sikerült. Azt nyilván mindenki tudta, én is tudtam nagyon jól, hogy ez egy kemény meghallgatás. Nagyon sok témán kell végig menni viszonylag rövid idő alatt, és ezek a témák különböző jellegűek: van amelyik jogi megközelítésű, van amelyik pénzügyi, van amelyik szociálpolitikai. Sok esetben a kérdésekben is keveredtek vagy váltakoztak ezek a megközelítések.

- Így utólag mit mond, erre számított?

- Senki sem mondta, hogy könnyű lesz a meghallgatás. Körülbelül erre számítottam.

- Ahogy figyeltem a meghallgatást, az volt a legfontosabb benyomásom, hogy minden képviselő a saját kedvenc területét vette elő, és nagyon konkrét kérdéseket dobtak fel.

- Természetesen sok képviselő hosszú évek óta, egy vagy akár több cikluson keresztül is foglalkozott bizonyos kérdésekkel. Nyílván elsősorban azt akarták megvizsgálni, hogy én hogyan állok a problémákhoz, mi az én megközelítésem, mire vagyok kész visszatérni vagy válaszokat keresni. Nekem azt kellett megerősítenem, hogy az adott kérdésben hol tart a folyamat, milyen kezelési módok látszanak.

- Jó pár képviselő elégedetlen volt az ön válaszaival. Mire számít, milyen jelentést állít majd össze a bizottság?

- A bizottság koordinátorainak kell majd értékelni a vitát (az interjú után derült ki, hogy a bizottság alkalmasnak találta Andort - a szerk.).

- Volt néhány pont, amire többen rákérdeztek: az ifjúsági munkanélküliség vagy a gyermekszegénység kérdése. Ezekre meg tud majd felelni?

- A problémát valóban nagyon sokan súlyosnak és sürgetőnek tartják, és azonnali válaszokat várnak, de nagyon sok esetben nincsenek azonnali válaszok. Az Európai Unió igen jelentős eszközökkel rendelkezik ugyan, de ilyen kérdésekben a tagállamokkal kell együttműködnie és megoldásokat találnia. És ezt a válság csak tovább nehezíti.

- Meglepetés volt, hogy az ön politikai nézeteit nem nagyon emlegették, pedig korábban erre lehetett számítani. Csak egy brit képviselő minősítette önt NATO- Maastricht- és globalizáció-ellenesnek.

- Megítélésem szerint az illetőt rosszul tájékoztatták. Nyilván mindenki tudja, hogy tanulmányoztam a globalizáció kérdését, vagy a maastrichti kritériumokat, de azt gondolom, az én álláspontom vagy elemzéseim nem tekinthetők se különlegesnek, se extrémnek.