Nem bír a jemeni lázadókkal Szaúd-Arábia

Vágólapra másolva!
Újabb húsz katonát vesztett Szaúd-Arábia a jemeni lázadókkal vívott harcban, így egyes jelentések szerint már száz felett van az itt elesett szaúdiak száma. A szaúdi helyettes védelmi miniszter azzal vádolja a síita lázadókat, hogy szoros kapcsolatot ápolnak a Jemenben egyre aktívabb al-Kaida terrorhálózattal.
Vágólapra másolva!

Húsz szaúdi katona holttestét találták meg a jemeni-szaúd-arábiai határon - közölte Halid bin Szultán herceg, az ország helyettes védelmi minisztere vasárnap. Szaúd-Arábia háborút vív délnyugati határszakaszán a magukat hútiknak nevező síita lázadó csoport ellen november eleje óta. Egy szaúdi határőr megölése után döntött úgy Rijád, hogy támadást indít az Észak-Jemenben tevékenykedő gerillák ellen.

Halid elmondta még, hogy hat katonájukat továbbra sem találják, és már 82 szaúdi katona halt meg a hadműveletek során - írja a UPI. A régió haderőinek parancsnoka ugyanakkor már január 12-én 113 elhunyt szaúdi katonáról beszélt az Al-Rijád című lap szerint. A jemeni lázadók közben azzal vádolják a szaúdiakat, hogy civileket támadnak meg, és súlyos égési sérüléseket okozó foszforbombákat vetnek be.

"Megerősített információink vannak arról..., hogy kommunikáció és együttműködés van köztük" - mondta a miniszterhelyettes a húti lázadók és az al-Kaida közti kapcsolatról. A katonák előtt beszédet tartó Halid herceg nem részletezte, hogy milyen bizonyítékai vannak Rijádnak erre.

A jemeni hadsereg már augusztus óta hadban áll a szunnita többségű országban kisebbségben lévő síita csoporttal, amely Jemen északnyugati, hegyvidéki régiójába vette be magát. Novemberben aztán a lázadók átcsaptak a határ szaúdi oldalára, és falvakat is elfoglaltak. Az AFP szerint ezután Szaúd-Arábia olyan fokú mozgósítást rendelt el, amekkorára nem volt példa az 1990-1991-es Öböl-háború óta.

Ebben a cikkünkben olvashat bővebben a Jemenben tevékenykedő húti lázadókról és a jemeni al-Kaidáról.