Több tízmilliárdos bevétellel zárta az évet az olasz maffia

Vágólapra másolva!
Több milliárdos jövedelemre tett szert tavaly az olasz maffia. Fő bevételi forrása például a kábítószer -és cigaretta csempészés, új módszerei közé tartozik a hozzájárulás szedése helyi vallási ünnepségek megrendezéséhez.
Vágólapra másolva!

Olaszország legnagyobb vállalkozása a maffia: tavaly 135 milliárd eurót "számlázott ki", és 70 milliárdos jövedelemre tett szert - közölte ez évi jelentésében, szerdán az olasz vállalkozók szövetsége, a Confesercenti.

A bűnszövetségek védelmi pénzt mintegy 160 ezer vállalkozótól zsaroltak ki, a hitelválság közepette közel 200 ezer vállalkozó szorult rá uzsorahiteleikre, csalással 500 ezer embert károsítottak meg, lopás és 90 ezer embert raboltak ki.

A maffia állandóan új módszereket keres, ilyen például "hozzájárulás" szedése helyi vallási és közösségi ünnepségek megrendezéséhez, vagy a település díszkivilágításához karácsonykor.

A bűnözők öt nagy csoportba szerveződtek. Ezek közül a leghírhedtebbek a szicíliai Cosa Nostra, a calabriai 'Ndrangheta és a nápolyi Camorra. Működésüket terjeszkedési próbálkozások kísérik más országrészekben is, ahol eddig háttérbe szorultak.

Fő bevételi forrásaik közé tartozik a kábítószer- és cigaretta csempészés, az illegális fogadás, a prostitúció és a hitelkártyákkal való, egyre szaporodó visszaélés.