Sztrájkolnak a belga vasutasok a vonatbaleset után

Vágólapra másolva!
Rossz munkakörülményeik miatt sztrájkolnak a mozdonyvezetők Belgiumban, egy nappal a 18 halottat követelő vonatszerencsétlenség után. Azt mondják, munkaerőhiány van és túlhajszoltak az alkalmazottak. Az egyik mozdonyvezető túlélte balesetet, amelyet feltehetően emberi mulasztás okozott.
Vágólapra másolva!

Sztrájkba léptek a mozdonyvezetők Belgiumban, akik a rossz munkakörülmények ellen tiltakoznak egy nappal a Brüsszel közelében történt, 18 halálos áldozatot követelő vonatszerencsétlenség után. A sztrájk miatt járatkimaradások voltak főként Belgium déli, vallóniai térségében.

A szakszervezetek nem hirdették meg hivatalosan a munkabeszüntetést, de támogatásukról biztosították a tiltakozó mozdonyvezetőket. Szerintük a belga vasútnál munkaerőhiány van és mind a mozdonyvezetők, mind a vasútbiztonsági alkalmazottak túlterheltek és agyonhajszoltak.

A hétfő reggeli baleset miatt még kedden sem közlekedik a megszokott menetrend szerint Brüsszel és Párizs között a Thalys, illetve Brüsszel és London között az Eurostar szuperexpressz. A balesetben ugyanis megrongálódtak a felsővezetékek, és ezeket még nem állították helyre. A hétfői balesetet feltehetően az okozta, hogy az egyik vonat vezetője figyelmen kívül hagyott egy tilos jelzést, de a hivatalos vizsgálat még folyik a baleset körülményeinek tisztázására.

Közben kiderült, hogy az egyik mozdonyvezető túlélte a balesetet. A belga La Derniere Heure szerint annak a vonatnak a vezetőjéről van szó, amely a feltevések szerint figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést. Amint a sérült állapota lehetővé teszi, kihallgatják a történtekről, de ez akár napokba is telhet. A rendőrség hamarosan megkezdi a két mozdony speciális adatrögzítő berendezésének átvizsgálását.