Tömegverekedés egyiptomi muzulmánok és keresztények között

Vágólapra másolva!
Nagyjából négyszáz muzulmán és kopt keresztény csapott össze Egyiptom északi részén - közölte szombaton az egyiptomi biztonsági erők egyik tisztje. A tömegverekedésben 24-en sebesültek meg, és húsz ember tartóztattak le a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A tömegverekedés akkor tört ki a Földközi-tenger partján fekvő Marsa Matruh városában, amikor helyi muzulmánok kövekkel kezdtek el dobálni keresztény munkásokat egy építkezésen. A muzulmánok azt hitték, hogy az építőmunkások egy templomot építenek, és ezért támadtak rájuk - közölte az egyiptomi biztonsági erők tisztje. A keresztények azonban azt állították, hogy egy gyógyíthatatlan emberek gondozásával foglalkozó intézmény falait kezdték el építeni.

A tömegverekedésben nagyjából négyszáz ember vett részt. A verekedés miatt húsz embert tartóztattak le, muzulmánokat és keresztényekeket vegyesen, és 24-en sebesültek meg. A városba a rendfenntartó erők egységeit vezényelték, hogy elejét vegyék a további összecsapásoknak.

A muzulmán többségű Egyiptom nyolcvanmilliós lakoságának 6-10 százalékát teszik ki a kopt keresztények. Bár az egyitomi alkotmány egyenrangúnak tekinti őket a muzulmánokkal, a kopt keresztény közösségek rendszeresen diszkriminációra és zaklatásokra panaszkodnak.

Januárban hat kopt, és egy muzulmán rendőr halt meg, amikor egy karácsonyi istentisztelt után fegyveresek lőttek a keresztény hívők közé, az ország déli részén.