Tíz nyelvtörvényes bejelentéssel bírkózik a szlovák minisztérium

Vágólapra másolva!
Tíz bejelentés érkezett a szlovák kulturális minisztériumhoz az első negyedévben a nyelvtörvény megsértése miatt - jelentette a pozsonyi Új Szó. A lap szerint a minisztérium még ezzel a tíz bejelentésnek sem járt utána, büntetést még senki sem kapott.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben tíz bejelentés érkezett a nyelvtörvény megsértésének gyanúja miatt a szlovák kulturális minisztériumhoz. Ebből kettőt Ondrej Dostál polgárjogi aktivista tett, aki saját magát jelentette fel, hogy a nyelvtörvény szándékos megsértésével tiltakozzon a jogszabály ellen - jelentette a pozsonyi Új Szó.

A lap szerint a minisztérium hivatalnokai még ezzel a 10 feljelentéssel sem birkóztak meg, és nem tudják megmondani, hány feljelentés volt jogos. Büntetést tehát még senki sem kapott a jogszabály megsértése miatt. "Csak az ellenőrzési eljárás befejeződése után lehet kiértékelni, hogy a feljelentés jogos volt-e" közölte a lappal Jozef Bednár, a minisztérium szóvivője. Az úgynevezett ellenőrzési eljárás keretében a minisztérium illetékes osztályának hivatalnokai (a "nyelvrendőrök") ellenőrzik a valós állapotot.

A minisztérium szerint a tíz eddigi feljelentést hét különböző ok miatt tették. A feljelentők felének a magyar nyelv használatával, pontosabban a szlovák nyelv mellőzésével volt problémája. Az egyik feljelentés egy kulturális rendezvény kétnyelvű meghívójával nem volt elégedett, ahol nem volt minden lefordítva szlovákra. Egyvalaki egy polgármesterre panaszkodott, aki a szlovákokkal nem szlovákul beszél. Egy másik feljelentés egy önkormányzati lapot érintett, melyben nem szerepelt a szlovák fordítás - ez elvileg nem is számít törvénysértésnek.

Érkezett bejelentés az utcanevek "nem irodalmi" megnevezése miatt, és azért is, mert egy tömegközlekedési járműben csak német nyelven voltak feltüntetve a biztonsági előírások - írja az Új Szó.