Hiába nyitnak ki az európai repterek, jön az újabb hamufelhő

Vágólapra másolva!
Öt nap zárlat után újra közlekednek repülők Nagy-Britannia északi részén, de ez csak ideiglenesnek tűnő lehetőség: a brit légiirányítók szerint újabb hamufelhő érkezik Izland felől, ahol a múlt héten fokozódott az Eyjafjöll vulkán tevékenysége. Az európai légikáosz is folytatódik, bár egyre több európai ország oldotta fel kedden a korlátozásokat. Hétvégére kitisztulhat az ég Izland felett.
Vágólapra másolva!

Az európai légi járatok körülbelül fele közlekedik kedden az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérhasználati tilalom fokozatos feloldásának köszönhetően - közölte a légtér ellenőrzésével megbízott nemzetközi szervezet, az Eurocontrol Brüsszelben. Az Eurocontrol közlése szerint ezzel együtt a szokásos 27-28 ezer repüléssel szemben csak mintegy 14 ezer járattal lehet számolni kedden.

Az Európai Unió közlekedési miniszterei hétfőn egyeztettek a helyzetről, majd úgy döntöttek, három változó területű zónára osztják Európát a hamufelhő kiterjedése alapján. Ezentúl lesznek megnyitott és lezárt légterű övezetek, illetve a kettő között egy korlátozott repülési zóna.

Sorra indítja a légijáratokat Párizs, Madrid, Amszterdam és Frankfurt, bár a BBC szerint még így is számos járatot töröltek. A belga légteret délután 2-kor nyitják meg teljesen, Franciaország pedig fokozatosan nyitja meg saját légterét kedden. Párizst elhagyhatta egy New Yorkba tartó gép kedd délelőtt.

Az Air France francia légitársaság keddtől rendben indítja hosszútávú járatait a fővárosból, és belföldi járatainak nagy része is elindul már. A Roissy-Charles de Gaulle légikikötőben kedd délelőtt még csak az induló járatok közlekedtek rendben, déltől azonban már az európai úti célokra indulók is.

A teljes légteret megnyitotta már Olaszország, Hollandia (itt Amszterdam indít és fogad gépeket), Spanyolország (17 reptér működik), Svédország, Svájc, Dánia, Ausztria, Csehország, Horvátország, Izland, Lettország, Litvánia, Oroszország, Románia, Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.

Zárt légterek

A német légtér zárva marad kedd este 8-ig, bár engedélyezték néhány repülő közlekedését. A BBC tudósítója azt jelentette Frankfurtból, hogy tengerentúli repülők érkeznek a légikikötőbe, megindult az élet a reptéren. Azonban 95 járatot így is törölni kellett itt. A Lufthansa be is jelentette hétfőn, hogy azonnal újraindítja összes külföldre menő járatát, sőt kedden néhány belföldi járatot is elindítanak. Az Air Berlin is elkezdte hétfőn újraindítani több járatát.

Szlovákia légterének csak a keleti része van nyitva, a pozsonyi repülőtér sem üzemel. Svédországban a Göteborg-Stockholm vonaltól északra lehet repülni. Spanyolország közben felajánlotta az európai országoknak, hogy repterein keresztül hazavihetik állampolgáraikat. A dán, norvég, finn, lengyel, bolgár és észt repterek és légterek újra zárva vannak a repülőforgalom előtt.

A Nemzetközi Légiszállítási Szövetség szerint 1 milliárd dolláros veszteség érte eddig a légitársaságokat a sokat bírált légtérzárlatok miatt. Helen Kearns, az Európai Unió közlekedési bizottságának egyik tisztviselője szerint valóban voltak gondok a döntéshozatalban, illetve azzal, hogy minden ország máshogy reagált a veszélyre.

Nagy-Britannia az újabb hamuadagra készül

Több belföldi járatot el tudtak indítani Nagy-Britanniában kedden. Öt nap után állhatna helyre így a brit légiforgalom, azonban az izlandi Eyjafjöll vulkán még mindig ontja magából a hamut, a hamufelhő pedig hamarosan újra befedi Nagy-Britanniát. A brit repterek közül a skóciai Glasgow és Edinburgh már indított járatokat, és az északír Belfast reptere is ezt tervezi a BBC szerint. Az izlandi Reykjavíkba is repülő indulhat kedden Glasgow-ból, sőt délelőtt Newcastle-ben is leszállt az első gép.

Ez sem tarthat sokáig: a brit légiirányításért felelős Nats közölte, hogy az északír légteret helyi idő szerint délután 1-től este 7-ig, a skóciai Glasgow környéki légteret pedig 1-től korlátlan ideig lezárják. A londoni repterek változatlanul zárva tartanak. Írország helyi idő szerint kedd délig nem engedi a légiforgalmat.

Forrás: AFP
Még mindig okádja a füstöt a vulkán

Közben a brit HMS Albion csapatszállító hadihajó megérkezett a spanyolországi Santander kikötőjébe, hogy briteket vigyen haza. 200 Afganisztánt megjárt brit katonát és 200 további brit állampolgárral a fedélzetén indul majd vissza a hajó. Az HMS Ark Royal és az HMS Ocean hajók is úton vannak. Egy vadonatúj kirándulóhajót is Spanyolországba vezényeltek a brit hatóságok, emiatt a Celebrity Eclipse avatási ünnepségét is elhalasztották. A 2800 utas befogadására alkalmas hajó Bilbaóban fog felvenni briteket.

"Az izlandi vulkánkitörés erősödött, és egy új hamufelhő terjed déli és keleti irányba, Nagy-Britannia felé" - közölte a Nats. Az átrepüléseket várhatóan engedélyezik majd a brit légtérben, a hamufelhő feletti magasságban. A vulkán jelenleg több gőzt ereget, mint hamut - írja a BBC szakértőkre hivatkozva. A hamufelhő most a Földközi-tengertől az Északi-sarkkörig, Spanyolországtól Oroszországig terült szét a légkörben.

A hétvégére kitisztulhat az ég Izland felett

Az Izland felé tartó alacsony légnyomású légtömegek hatására a hétvégére eltűnhet az a vulkáni hamufelhő, amely napokon keresztül akadályozta a légi közlekedést Európa nagy részében - jelentette ki kedden a Meteorológiai Világszervezet (WMO) egy szakértője. Herbert Puempel újságíróknak elmondta, hogy meteorológiai szempontból az időjárás a hét második felében nagyon kedvező lesz. Az előrejelzések szerint az eső majd elmossa a levegőben lévő hamuszemcséket, és a megmaradó felhők az Északi-sark felé haladva feloszlanak.