Húszmillió dolláros vagyont rejtegetett a megbuktatott kirgiz elnök

Vágólapra másolva!
Húszmillió dollárt és aranyrudakat hagyott hátra kirgiz bankokban a hatalomból kiszorított államfő, Kurmanbek Bakijev. Bakijev jelenleg Fehéroroszországban van, és továbbra is Kirgizisztán törvényes államfőjének tekinti magát. Szerdán Minszkben újságírók előtt azt mondta, "csak a halál állíthatja meg".
Vágólapra másolva!

Húszmillió dollárra és aranyrudakra bukkantak néhány kirgiz bankban, a pénz és az arany az elmenekült államfő, Kurmanbek Bakijev családja és szűk környezete tulajdonát képezte - jelentette be az ideiglenes kirgiz kormány szerdán. Az aranyrudak értékét szakértők fogják megállapítani. Temir Szarijev, a pénzügyi kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettes szerdán azt mondta, április 7-én és 8-án a Bakijev család által ellenőrzött bankokból 172 millió dollárt utaltak át külföldre. Bakijevék 750-900 dollár körüli fizetést kaptak. Bejelentette azt is, hogy a Bakijev család ellenőrizte kereskedelmi bankokat külső irányítás alá vonták, és elkezdődött az adó- és vámhivatalon belüli korrupció kivizsgálása is.

Kurmanbek Bakijev hatalmát április 7-én heves, 85 emberéletet követelő kormányellenes tüntetéseken döntötték meg. Bakijev a múlt héten Kazahsztánba távozott, majd a kirgiz ideiglenes kormány szerint aláírta lemondását. Roza Otunbajeva ideiglenes kirgiz kormányfő újságíróknak bemutatta a levelet, amely szerint Bakijev "a népe jövője iránt viselt felelőssége tudatában és az állam egységének megőrzése érdekében benyújtja lemondását". Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden bejelentette, hogy Bakijev három családtagjával együtt előző este "vendégként" Minszkbe érkezett.

Bakijev szerdán külföldre távozása óta először lépett a nyilvánosság elé, s dacos hangnemben közölte, hogy nem mondott le a kirgiz elnöki tisztségről, továbbra is a közép-ázsiai ország törvényes államfőjének tekinti magát. A politikus újságíróknak nyilatkozva "bitorlók gyülekezetének" nevezte a kirgiz ideiglenes kormányt, és azt hangoztatta: nincs olyan erő, amely az elnökségről való lemondásra kényszerítené, "csak a halál állítja meg".

Bakijev felhívta a nemzetközi közösséget, hogy ne ismerje el az ideiglenes kormányt, amely már bejelentette: fél éven belül elnök- és parlamenti választásokat tartanak, valamint új alkotmányt dolgoznak ki. Az ideiglenes kirgiz kormány bíróság elé állítaná Bakijevet a tüntetőkkel szembeni véres fellépésért, és arra számít, hogy a fehérorosz hatóságok a kiadatási eljárás kezdeményezéséig menedéket nyújtanak a politikusnak.

"Moszkva sok más államhoz hasonlóan az ideiglenes kormányt tekinti a de facto legitim hatalomnak", és emellett az egyetlen partnernek a dialógushoz, amely egyebek között a humanitárius segélyekről folyik - mondta Bakijev nyilatkozatára reagálva az Interfax hírügynökségnek egy magas rangú külügyminisztériumi tisztségviselő.