Tarol az első hazai sörmárka Dél-Szudánban

Vágólapra másolva!
Ötven év után végre hazai főzésű sört ihatnak a dél-szudániak. A térség fővárosában a tavaly felhúzott sörgyár az első termelőüzem, amelynek két terméke mára kétharmados piaci részesedést szerzett. A White Bull és a Nile Special még Szudán északi részében is elérhető, ahol pedig szigorú alkoholtilalom van az iszlám törvények miatt.
Vágólapra másolva!

Ötven év után nemcsak a szabadság édes, de keserű ízét is érezhetik nyelvükön a dél-szudániak - írja a brit Guardian. A gyarmati idők, a polgárháború és a szigorú iszlám saría törvénykezés eddig megakadályozta abban a helyieket, hogy helyben főzött sört fogyasszanak.

A függetlenség útjára lépett (2012-ben szavaznak a zömében keresztény lakosú térség függetlenségéről) autonóm régióban azonban már mindenki számára elérhető a White Bull (fehér bika) nevű sör, amelyet a brit SABMiller italgyártó csoport által a helyi fővárosban, Jubában tavaly felhúzott új sörgyárban készítenek.

A befektetés több kockázatot is magában rejtett. A városban ez volt az első termelőüzem, és sokáig kérdés volt, hogy elég stabil-e a hosszú évek polgárháborúja dúlta térség. Hatalmas logisztikai akadályokat kellett leküzdeni, mivel a Nílus vízén kívül semmilyen alapanyag nem állt rendelkezésre, és alig voltak használható utak ezek ide szállítására. Képzett munkaerőnek is híján volt a térség, a 250 felvett és betanított munkás zömének még soha nem volt munkahelye.

Az is kérdéses volt, hogy az új sörmárka versenybe tud-e szállni a kenyai és ugandai főzetekkel, amelyek a polgárháború 2005-ös befejezése után elárasztották az országrészt.

A merészség azonban meghozta gyümölcsét. A White Bull és a szintén a jubai üzemben készített Nile Special hamar kétharmados piaci részesedést szerzett.

A siker jelentős mértékben köszönhető a patriotizmusnak. A térségben ugyanis egészen a legutóbbi időkig semmiféle termelés és infrastruktúra nem létezett. Az itt lakók mindent importból szereztek be, de még a jubai egyetem is Khartúmban működött sokáig. A Guardian szerint minden városban egyre több helyen tűnik fel a sörmárkára jellemző sárga zöld fehér embléma, és még az ország északi felében fekvő fővárosban, Khartúmban is hozzá lehet jutni, ahol pedig az iszlám törvények érvényesek, vagyis tiltott az alkoholfogyasztás.