Leeresztették az újabb olajfogót a Mexikói-öbölbe

Vágólapra másolva!
Egy újabb olajfogó berendezéssel próbálkoznak a Mexikói-öbölben, ahol április vége óta ömlik az olaj a tengerbe egy elsüllyedt olajplatform miatt. Az acélszerkezetet szerdán leeresztették, ezután igazítják a helyére. Próbálkoztak már hasonló módszerrel a további szivárgás megakadályozására, de ez akkor kudarcot vallott.
Vágólapra másolva!

Újabb acélkupolát helyezett el a BP olajcég szerdán a Mexikói-öbölben, hogy a berendezéssel akadályozza meg az április végén elsüllyedt olajfúró platformnál keletkezett szivárgást - írja a BBC.

Az új olajfogó kisebb, mint a korábban már lebocsátott elődje, de az nem vált be, mert jegesedés lépett fel. A nagy mélységben ugyanis gázokból kristályos hidrát keletkezett az olajfogóban, amely elzáródott, így nem tudták azon keresztül a felszivattyúzni az olajat. Megpróbálták felgyújtani is az olajfoltot, olajfogó gátakat telepítettek az öbölbe, és semlegesítő anyagot szórtak a vízbe.

A BP szerint a mostani, korszerűbb berendezés már a tengerfenéken van, de még ezután igazítják pontosan a helyére.

A Deepwater Horizon nevű olajfúró-platform április végén kapott lángra, majd elsüllyedt. A robbanásban tizenegyen haltak meg. Miután elsüllyedt, nyersolaj kezdett ömleni a tengerbe az alapzatba fúrt csöveken keresztül. A BBC szerint naponta 5000 hordónyi olaj kerül a vízbe.

Az USA szövetségi vadvédelmi hatósági még vizsgálják, mitől pusztultak el azok a delfinek, amelyeknek tetemét a napokban sodorta partra a víz Louisiana, Mississippi és Alabama államokban. Az állatokon eddig nem találtak egyértelműen arra utaló jeleket, hogy haláluknak köze lenne az olajszennyezéshez.