Fogadási botrány villantotta fel a szumó sötét oldalát

Vágólapra másolva!
A szumó több mint 2000 éves történetében sosem fordult még elő, hogy magasan jegyzett bajnokot tiltsanak el a sporttól, most mégis ezt tette a japán szumószövetség egyik, illegális fogadásokon kapott versenyzőjével. A botrány rosszkor jött a kábítószert fogyasztó szumósok, megnyomorított újoncok és bundagyanú miatt megtépázott tekitélyű szövetségnek. Az illegális fogadások ráadásul lerántották a leplet a tisztaság egyik jelképének tartott szumó legféltettebb titkáról, a japán szervezett bűnözői csoportokkal való összefonódásáról.
Vágólapra másolva!

Megfosztották rangjától és eltiltották a versenyzéstől Kotomicukit, az egyik legmagasabban rangsorolt szumóst Japánban. Kotomicuki ozeki rangban versenyzett, ami a második legmagasabb szint, amit a szumó birkózók elérhetnek. Korábban soha nem tiltottak el ilyen magasan rangsorolt versenyzőt a sport több mint 2000 éves történetében - írja a BBC.

Kotomicukit azért tiltották el, mert a japán szumószövetség (JSA) szerint illegális sportfogadásokat kötött, többek között a Japánban népszerű baseballmeccsekre fogadott. Kotomicuki mellett eltiltottak a szumótól egy edzőt is, és felfüggesztették a JSA elnökét is.

Részeg verekedő, brutális mester

"Elkerülhetetlen" - így kommentálta eltávolítását Kotomicuki, pedig nem csak ő volt érintett az illegális fogadási botrányban. A JSA múlt hónapban nyilvánosságra hozott felmérése szerint a szövetség 700 tagja közül 65-en fogadtak baseballra, kártyajátékokra, mahjongra vagy valami másra illegálisan. Az érintettek között a Guardian szerint legalább egy tucat magasan rangsorolt szumós volt, így Kotomicuki beáldozása feltehetően sokakat megmentett a bukástól.

"Ma megkaptam a büntetésemet a JSA-tól és újra szembenéztem a bajjal, amit okoztam" - mondta Kotomicuki a BBC szerint. Az általa emlegetett baj az lehet, hogy a szumó az utóbbi években többet szerepelt a hírekben a sportot és a sportolókat körülvevő botrányok, mint a nagyszabású szumótornák miatt.

Egy már visszavonult szumóst idén azért tartóztattak le, mert a rendőrség szerint azzal zsarolta Kotomicukit, hogy nyilvánosságra hozza tiltott fogadásait, ha nem fizet neki. Szintén idén az egyik legismertebb szumós, Aszasoriju vonult vissza az után, hogy részegen megütött egy embert egy tokiói éjszakai bár előtt (ráadásul őt korábban érték már hazudozáson, és bundázással is gyanúsították). Tavaly pedig az egyik szumóistálló (így nevezik a fiatal szumósokat nevelő iskolákat) vezetőjét csukták börtönbe, miután kiderült, hogy egyik tanítványa sorozatos bántalmazásokba halt bele (a 2009-es szumóbotrányokról itt olvashat).

Behálózták a szumót a jakuzák

A már a japán mitológiában is megjelenő szumósokat Japánban minden gyanú felett álló emberekként tisztelik sokan még ma is. A szumósokhoz és az egész szumóhoz a hibátlanság és tisztaság képe társul. A japán kultúra egységét és egyedülállóságát szimbolizáló őshonos tanítások és gyakorlatok, a sintó (a szellemek útja) a szumó szinte egészét átjárja. A versenyek előtt sintó papok áldják meg a helyszíneket, de sok rituális eljárás kíséri a szumósok felkészülését és a tanulóidőszakát is. Az összecsapások előtt bemutatott rituális gyakorlatok is a sintóban gyökereznek, a legnagyobb bajnokok, a jokozunák bevonulási szertartását pedig tisztító erejűnek tartják Japánban. A szumót tisztelők számára tehát a szumóval nem férhet össze a szervezett bűnözés és a tilosban járás.

A Kotomicuki - és a többi JSA-tag - által tett fogadások azonban sértik a szigorú japán szerencsejáték-törvényeket, ráadásul erősen kötődnek a japán alvilághoz, ez a japán szervezett bűnözői csoportok egyik jelentős bevételi forrása. A Guardian szerint egyre nyilvánvalóbbá válik a szumót tisztelő japánok számára is, hogy a sport egyre jobban összefonódik a szervezett bűnözői csoportokkal. Tavaly egy kábítószer-fogyasztás miatt eltiltott profi szumós bundázással vádolta meg az egész szövetséget. Azt állította, pénzt kapott azért, hogy egyes meccseket elveszítsen, amiről a mesterek is tudtak, de nem szóltak, mert ők is benne voltak az ilyen ügyletekben. A Kotomicukit zsaroló egykori szumós is egy szervezett bűnözői csoport tagja. A japán sajtóban pedig arról jelentek meg riportok májusban, hogy a szurkolói kluboknak és a nagy versenyeket támogató cégek képviselőinek fenntartott jegyek az egyik leghírhedtebb japán bűnözői csoport, a Jamagucsi gumi tagjaihoz kerültek, és a versenyeken a bűnbanda legismertebb főnökei tűntek fel (a Jamagucsi gumiról itt olvashat bővebben).

A Jamagucsi gumi látványos akciója tiltakozás volt. A csoport így akarta jelezni szolidaritását börtönben ülő tagjaival, akiket egy olyan akció során fogott el a rendőrség, amit a Jamagucsi gumi egyik legagresszívebb, a szumósokkal szoros kapcsolatot ápoló csoportja ellen indítottak - mondta a Guardiannek Jake Adelstein amerikai újságíró, aki 12 évig volt a legnagyobb japán napilap, a Jomiuri Sinbun szervezett bűnözéssel foglalkozó riportere.

Forrás: AFP
Kotomicuki örül

Adelstein szerint a japán média először nem is tudta mire vélni, hogy mit keresnek jakuzák a szumóversenyeken, de a rendőrség kiszivárogtatott információiból végül összerakták a képet. "A bukott szumósok gyakran végzik a jakuzák végrehajtóiként. A szumósok világa és a jakuzák világa régóta összefonódik. Néhány egykori szumóbirkózó jakuzafőnökké válik" - mondta Adelstein.

Megint megpróbálják

A JSA, úgy tűnik, elszánta magát, hogy tegyen valamit a szumót övező botrányok megállítására. A szövetség felfüggesztett elnökének helyét Hirojosi Murajama veszi át, akinek a szumóhoz nem sok köze van, viszont korábban ügyészként dolgozott. Igaz, ilyennel már próbálkoztak a tavalyi kábítószerbotrány után is, láthatóan nem sok sikerrel.

A Jomiuri Simbun szerint a JSA "eljátszotta az emberek bizalmát". Mark Buckton szumószakíró szerint azonban ez túl szigorú megközelítés. "Az embereknek még mindig keményebbek az elvárásaik a szumósokkal szemben, de be kell látniuk, hogy a birkózók csak ugyanazt teszik, amit sok más japán is tesz évek óta" - idézi Bucktont a Guardian. "Más sportolókat is ítéltek már el illegális fogadások miatt, mégse szólt senki egy szót se". Buckton szerint azonban a szumó nem fog összeomlani a botrányok súlya alatt, ahhoz túlságosan mélyen gyökerezik a japán tudatban. "Küszködik a modern világgal, egyszerűen ennyiről van szó" - mondta.