Nyelvgyakorlaton voltak az USA-ban a hajóbalesetet szenvedett magyarok

Vágólapra másolva!
Egy mosonmagyaróvári gimnázium nyelvgyakorlatra az Egyesült Államokba érkezett diákcsoportjának tagjai szenvedtek hajóbalesetet helyi idő szerint szerdán délután Philadelphiában. A csoportot szállító turistahajó egy uszállyal ütközött, a balesetben a magyar diákcsoport két tagja eltűnt, őket továbbra is nagy erőkkel keresik.
Vágólapra másolva!

Uszály ütközött egy városnézőket, köztük magyarokat szállító kétéltű vízibusznak szerdán az Egyesült Államokban, Philadelphiában. Az ütközéstől 37 ember a fedélzetről a Delaware folyóba zuhant. Az Amerikai Vöröskereszt közlése szerint egy magyar egyházi csoport tagjai is utaztak az ütközéstől felborult vízibuszon. A vízbe esett városnézők közül két magyart nem találnak. A baleset után tíz embert kellett kórházba szállítani könnyebb sérülésekkel.

A philly.com helyi hírportál szerint egy 16 éves lány és egy 20 éves férfi tűnt el, mindketten Magyarországról érkezett turisták. Michael Nutter, Philadelphia polgármestere a hírportálnak azt mondta: nagy erőkkel kutatnak az eltűntek után. "Minden rendelkezésünkre álló erőt bevetünk a vízen és a levegőben egyaránt" - mondta a polgármester. A tíz sérült között három magyar gyerek van - mondta a Hahnemann Egyetemi Kórház egyik orvosa.

A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója, Hansági Károly csütörtökön nem sokkal dél után az [origo]-nak megerősítette a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilap információját, miszerint az iskolai diákjai szenvedtek balesetet. A balesetet szenvedett csoportban az iskola 13 egykori és jelenlegi tanulója és az őket kísérő két tanár volt Philadelphiába. A csoport diákcsere program keretében utazott az Egyesült Államokba nyelvgyakorlatra. A csoport július 23-án ért volna haza, egyelőre nem tudják, hogy ezt módosítani kell-e.

Hansági délután az MTI-nek azt mondta: két, egymáshoz közel lakó családhoz költöztették össze a diákokat. A két csapattal egy-egy tanár van. Az igazgató csütörtök délelőtt a konzulátuson keresztül értesült a történtekről, azt mondta, annyit tud, hogy a baleset után megmenekült emberek sokkos állapotban, de jól vannak, csak kisebb zúzódásokat szenvedtek. Most próbálnak kapcsolatba lépni velük és szüleikkel, de nehezíti a dolgukat, hogy a balesetnél a csoport tagjainak poggyászai is odavesztek, a diákok és a kísérők telefonjaival együtt.

Nyolc sérültet kezeltek kórházban

A kórház egyik munkatársa az [origo]-nak elmondta, hogy összesen nyolc sérültet kezeltek: három tizenévest, három kiskorút és két felnőttet. Mindannyian könnyebb sérüléseket szenvedtek, és már kiengedték őket a kórházból - közölte a munkatárs, hozzátéve, hogy két további embert is bevittek a mentők, de ők megtagadták az ellátást. Az [origo] által elért kórházi dolgozó arról nem tudott felvilágosítást adni, hogy a sérültek milyen nemzetiségűek.

Forrás: www.cbs3.com
A baleset pillanata egy amatőr felvételen

A kétéltű jármű technikai problémák miatt leállított motorral lebegett a vízen, amikor a 250 láb (több mint 80 méter) hosszú bárka nekiment. A baleset előtt a vízibusz kapitánya rádión motorproblémákra és füstre panaszkodott. "45 másodpercünk volt feladni a gyerekekre a mentőmellényeket" - mondta a helyi hírportálnak a St. Louisból érkezett Kevin Grace, aki kilencéves lányával együtt utazott a kétéltű vízibuszon. Amikor a két hajó közeledett egymáshoz, akkor egy szemtanú szerint a legénység egyik tagja azt kiáltotta: "Ugrás!" Grace szerint mindenki pánikba esett, és a hajó elejéhez rohant. Egy helyi tévé felvételeket készített a mentésről, ezeket itt nézheti meg.

A CBS beszámolója a történtekről

Az elsüllyedt járművet szonár segítségével találták meg, 40 láb (mintegy 13 méter) mélyen. A rendőrségi búvárok helyi idő szerint délután fél hatkor ereszkedtek a zavaros vízbe, de nem tudták megmondani, az eltűnt utasok a járműben rekedtek-e. "Három hüvelykre sem lehet látni" - mondta Charles H. Ramsey rendőrfelügyelő. A kutatást helyi idő szerint szerda este felfüggesztették, csütörtök reggel óta ismét folytatják a rendőrség, a tűzoltóság és Parti Őrség hajói. A búvárok bevetésérő a hatóságok csütörtökön mál lemondtak, mivel a zavaros vízben semmit nem lehet látni.

Két diák tűnt el a Külügyminisztérium szerint

Pataki Eszter, a Külügyminisztérium szóvivője csütörtök reggel az [origo]-nak azt mondta: a balesetet szenvedett magyar csoport diákokból és tanárokból áll, a két eltűnt ember diák. A többiek jól vannak - tette hozzá. A külügyi szóvivő szerint Trombitás Zsófia New York-i magyar konzul helyi idő szerint reggel a helyszínre utazik, akkor fognak tudni bővebb információt adni. Az [origo] nem sokkal délután egy óra után elérte telefonon Trombitás Zsófiát, aki azt mondta, éppen a helyszínre tart, és az ügyben a Külügyminisztérium fog tájékoztatást adni.

Délután három órakor a kormányszóvivői tájékoztatón Klekot Ágnes, a Külügyminisztérium konzuli főosztályvezető-helyettese azt mondta, Trombitás Zsófia még nem érkezett meg a helyszínre. Klekot megerősítette, hogy a mosonmagyaróvári csoport - 13 diák és 2 tanár - július 2-án érkezett az Egyesült Államokba, illetve hogy három magyar kórházba vittek, de már kiengedték őket. A két eltűnt diákot még mindig keresik, a Külügyminisztérium állandő kapcsolatban van a családokkal és az iskolával is.

A főosztályvezető szerint a helyszínre tartó konzulnál van legendő pénz és bankkártya is, így minden segítséget meg tud adni a balesetet szenvedett magyaroknak, és felkészült arra is, hogy pótolja a folyóba veszett okmányaikat is. A hazatéréséről a konzul egyeztet majd a magyar csoporttal, és ha kell, megszervezi az utazásukat. A kormányszóvivői sajtótájékoztatón nem volt lehetőség kérdések feltételére.

Az NBC szerint a magyar csoport egy misszionárius csereprogram keretében utazott Philadelphiába. Scott Widmer, a West Chesterben található Marshallton metodista templom lelkipásztora azt mondta: a csoport előző csütörtökön érkezett.

A vízibusz szolgáltatást működtető, Ride the Ducks nevű cég honlapján közzétett egy üzenetet, miszerint átmenetileg felfüggesztették működésüket Philadelphiában. Néhány órával később az üzenet megváltozott, és a cég már azt közli: az egész országban felfüggesztette a működését átmenetileg a történtek miatt. "Gondolataink és imáink philadelphiai vendégeinkkel, a személyzet tagjaival és családtagjaikkal vannak" - áll a honlapon. Az [origo] kereste telefonon a Ride the Ducks irodáját, de egyelőre csak üzenetrögzítő jelentkezik. A CBS3 amerikai tévécsatorna szerint a Ride the Duck cég a legnagyobb kétéltű túraszervező cég, hajóin 37 utas fér el.