További olajszivárgásra gyanakodnak a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
A nyomáspróbák szerint nem kizárt, hogy továbbra is szivárog a Mexikói-öblöt beszennyező olajkút. Az amerikai kormányzat azt akarja, hogy a BP vegye tervbe az olajfogó sapkával lezárt kút újranyitását, ha kiderül, hogy a sérült kútból a környező tengerfenék kőzetein keresztül is szökik az olaj.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormányzat felszólította a BP olajtársaságot, hogy dolgozzon ki terveket a Mexikói-öbölben múlt csütörtökön lezárt olajkút újranyitására arra az esetre, ha a kút közelében a tengerfenéken észlelt szivárgás metánnak bizonyulna - jelentette a BBC.

A kútból az április 20-i robbanás után egészen a múlt hét csütörtökig - amikor sikerült egy új olajfogó sapkát tenni rá - ömlött az olaj a Mexikói-öbölbe. Azóta nem jön olaj, és folyamatosak a nyomáspróbák, amelyekkel azt ellenőrzik, hogy biztosan jól zár-e a rendszer és zárva tartható-e a kút addig, amíg az alját eléri a mentesítő fúrás, amellyel véglegesen eldugaszolhatják.

Az újabb nyomásadatok azonban arra utalnak, hogy a kútból a környező tengerfenék kőzetébe szivároghat az olaj. Az amerikai kormányzat ezért utasította a céget, hogy rendkívüli figyelemmel legyen a kút térségében lévő tengerfenék állapotára, illetve az esetleges ott észlelhető szivárgásokra és vegye tervbe a nyersolaj újbóli felszínre emelését, amivel csökkenthetik a sérült kutat feszítő nyomást. Az olajkiemelés újrakezdéséhez három napra lenne szükségük. Erre az időre ki kellene nyitni az olajfogó sapkát, és újra akadálytalanul ömlene az olaj a tengerbe.