Felárat fizettetnek a klímáért a moszkvai taxisok

Vágólapra másolva!
Felárat kell fizetni a légkondicionálóért a moszkvai taxikban, miközben az orosz fővárosban óriási a hőség. Van olyan cég, amely a tarifáit emelte, más taxikban percdíjat számolnak fel a klímáért.
Vágólapra másolva!

A taxivállalatok hasznot húznak az elmúlt néhány évtized legerősebb hőhullámából Moszkvában: az ügyféllel felárat fizettetnek a légkondicionálás bekapcsolásáért. A légkondi díjszabási formái változóak, meghatározhatják időtartam szerint, ebben az esetben a percdíj legalább egy rubel (7,3 forint), de van, ahol átalánydíjat számolnak fel, amely vagy 100-200 rubeles, (77-146 forint) fix felárat jelent, vagy pedig az általános tarifának egy bizonyos százalékával történő megemelését. Az utóbbi esetben akár az alapdíj egyötödének megfelelő különdíjat is fizettetnek az utassal.

Csak akkor szabnak ki pluszdíjat, ha az ügyfél kifejezetten légkondicionált autót kér, tehát ha a sofőr saját ötletétől vezérelve bekapcsolja a légkondicionálást, az utast nem kötelezhetik arra, hogy fizessen érte - közölte egy taxivállalat képviselője.

Jurij Szvesnyikov, a Moszkvai Szállítmányozók Egyesületének ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a taxik légkondicionálással való felszereltségére, valamint annak használatára nincsen semmilyen törvényi szabályozás. Szerinte érthető, hogy pénzt kérnek a légkondicionálásért, hiszen annak használata esetén az autó több üzemanyagot fogyaszt, viszont ez a többletfogyasztás 100 kilométerenként 1,5-2 liter, amely maximum 50 rubelbe kerül. Hozzátette, a cégek ugyanezt a logikát követve télen akár a fűtés bekapcsolásáért is felárat szabhatnának ki.