Barátai gyanúsnak találják a fehérorosz ellenzéki halálát

Vágólapra másolva!
Nem fogadják el az öngyilkosságról szóló hivatalos magyarázatot a hétvégén holtan talált Oleg Bebenin fehéroroszországi ellenzéki aktivista munkatársai. Az ügy alapos kivizsgálására szólított fel az Európai Parlament elnöke is.
Vágólapra másolva!

Hétvégi házában találtak rá Oleg Bebenin ismert fehérorosz ellenzéki aktivista holttestére pénteken. A hatóságok szerint a férfi felakasztotta magát, és a nyakán lévő horzsoláson kívül más sérülés is volt a testén.

A 36 éves Bebenin alapította a Charter 97 nevű weboldalt, amely kritikusan viszonyult Alexander Lukasenko elnökhöz - írja a BBC. Fehéroroszországot jogvédők gyakran kritizálják a média erős kormányzati kontrollja és az ellenzéki gondolkodók elnyomása miatt.

Bebenin munkatársai kételkednek abban, hogy a férfi öngyilkosságot követett el. Rámutattak arra, hogy nem hagyott hátra semmilyen búcsúüzenetet, és állításuk szerint nem voltak sem családi, sem egészségügyi problémái.

Már külföldi nyomás is nehezedik a Fehéroroszországra, miután Jerzy Buzek, az Európa Parlament elnöke nyilatkozatban szólította fel a fehérorosz hatóságokat, hogy lehető legalaposabban és a közvélemény számára átláthatóan folytassák le a nyomozást a pénteken tisztázatlan körülmények közt elhunyt ellenzéki újságíró halálának ügyében - adta hírül hétfőn az ukrán UNIAN hírügynökség.