230 romát toloncoltak ki kedden Franciaországból

Vágólapra másolva!
Közel 230 romát szállítottak vissza Romániába bérelt különgépeken kedden a francia hatóságok. Július vége után ezer "nem rendezett helyzetű" román és bolgár állampolgárságú romát toloncoltak ki az országból.
Vágólapra másolva!

A francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) által bérelt különgépeken Párizsból közel 160, Marseille-ből pedig 69 romániai roma, köztük 12 gyermek indult haza kedden Bukarestbe - közölte a francia határőrség. Az OFII közölte: a hivatal nem csak a járatot biztosította, hanem a felnőtteknek 300 eurós támogatást, a gyerekeknek pedig 100 eurós segélyt is folyósít.

Az igazságügyi EU-biztos, Viviane Reding kedden szégyenteljesnek nevezte a francia hatóságok romákkal szembeni fellépését, és kötelességszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba Párizzsal szemben. A biztos szerint kiderült, hogy olyan utasítás alapján toloncoltak ki romákat az országból, amely figyelembe veendő szempontnak tekintette az etnikai csoporthoz való tartozást.

A francia belügyminisztérium adatai szerint július 28-a óta 441 illegális táborhelyet számolták fel országszerte, a bevándorlási minisztérium közlése szerint pedig július vége és augusztus vége között mintegy ezer "nem rendezett helyzetű" román és bolgár állampolgárságú romát toloncoltak ki az országból.