Terrorgyanúsítottakat vettek őrizetbe a pápalátogatás alatt Londonban

Vágólapra másolva!
Terrorcselekmény előkészítésének gyanújával vett őrizetbe pénteken Londonban hat férfit a Scotland Yard. A londoni rendőrség közölte: az incidens kapcsán felülvizsgálták a Nagy-Britanniában tartózkodó XVI. Benedek pápa személyi védelmének szervezését.
Vágólapra másolva!

Terrorcselekmény előkészítésének gyanújával vett őrizetbe pénteken Londonban öt embert a Scotland Yard.

A rendőrség által őrizetbe vett férfiak életkora 26, 27, 36, 40, illetve 50 év; őket London belvárosában fogták el. Később még egy embert őrizetbe vettek, a 29 éves hatodik gyanúsítottat délután fogták el észak-londoni lakásában. A rendőrség több épületben is házkutatást tartott, de mostanáig nem találtak veszélyes anyagokat.

A BBC szerint a letartoztatottak nem brit állampolgárok. A Sky News brit hírtelevízió úgy értesült, hogy a gyanúsítottak "észak-afrikaiak", és az őket alkalmazó cég londoni központjában fogták le őket. A vállalat a Westminster kerület tanácsának megbízásából végez köztisztasági feladatokat, és az őrizetbe vett alkalmazottak péntek délután éppen a brit parlament épületénél dolgoztak volna, ahol a pápa aznap este felszólal.

A BBC szerint a Scotland Yard szerezte a letartoztatásokat megalapozó információkat, a felderítésbe eddig nem vonták be az MI5-t, a belbiztonsági titkosszolgálatot.

A Scotland Yard közölte, hogy a pápalátogatás menetrendjét nem módosították, és az országosan érvényes - jelenleg a második legmagasabb szintű - terrorkészültséget sem emelték. A brit kormány januárban emelte erre a fokozatra a terrorkészültség szintjét.

A jelenlegi riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent. Ezt akkor léptetik életbe, ha a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint "nagyon valószínű" valamilyen terrormerénylet-kísérlet Nagy-Britanniában. A legmagasabb készültségi fokozat a "kritikus"; ezt akkor rendelik el, ha a szolgálatok "azonnali" terrortámadási veszélyről értesülnek.

Frederico Lombardi, a pápa sajtószóvivője az őrizetbe vételek kapcsán megerősítette: az egyházfő programját nem módosították, a Vatikán "tökéletesen megbízik a Scotland Yard tevékenységében". XVI. Benedek az eredeti terveknek megfelelően pénteken kora este felkereste Rowan Williams canterburyi érseket, az anglikán egyház legfőbb vallási méltóságát.