Srí Lanka-i ajánlat és kínai vallási konferencia vitte a magyarok hírét

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál Srí Lankának tett befektetési ajánlatairól és a budapesti maratonon futó szlovák külügyminiszterről számoltak be a külföldi lapok hétfőn. Kínában hír lett abból is, hogy Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök részt vett egy konfucionizmusról és kereszténységről szóló nemzetközi konferencián.
Vágólapra másolva!

Több Srí Lanka-i lap is beszámolt hétfőn Schmitt Pál magyar köztársasági elnök és Mahinda Rajapaksa Srí Lanka-i elnök New York-i tárgyalásáról, amelyen Schmitt további magyar befektetéseket ígért a dél-ázsiai országnak a jelenleg nyújtott 35 millió euró kedvezményes hitel mellé. A Daily News szerint a találkozón Schmitt ígéretet tett arra is, hogy ösztöndíjakat biztosít Srí Lanak-i hallgatók magyar tanulmányaihoz, különösen a sport területén. A magyar köztársasági elnök a tárgyaláson Srí Lanka támogatását kérte Magyarország ENSZ Biztonsági Tanács-tagságához, Mahinda Rajapaksa pedig azt kérte Schmittől, hogy Magyarország vizsgálja felül álláspontját Srí Lanka biztonsági helyzetéről, hiszen ott már nincs terrorizmus, és így utazás szempontjából biztonságos. (A hírt angol nyelven itt , az [origo] cikkét a magyar ENSZ BT-tagság tervéről itt találja).

Internetes honlapján számolt be az Economist című tekintélyes brit hetilap a vasárnapi budapesti maratonfutásról, amelyen részt vett Mikuláš Dzurinda szlovák külügyminiszter is. Dzurinda 3 és fél órás futása, amely a lap szerint "elismerésre méltó", és a helyiek is megünnepelték, újabb lépés lehet a szlovák-magyar kapcsolatok helyrehozásában. A szlovák külügyminiszter a maratonfutás után találkozik Martonyi János magyar külügyminiszterrel, Schmitt Pál köztársasági elnökkel és Orbán Viktor kormányfdővel is - írja a lap. (Az Economist hírét itt, a hétvégi maratonról szóló [origo]-cikket itt találja.)

Magyarországot is megemlíti egy vasárnapi nemzetközi vallási és filozófiai fórumról közölt beszámolójában az Új Kína (Xinhua) hírügynökség: a Sandong tartományban található Qufu városában, Konfuciusz szülővárosában rendezett Nishan Fórum nevű konferencián a hírügynökség szerint többek között Indonézia és Magyarország "korábbi nemzeti vezetője" is megjelent. A China Daily napilap szerint Magyarországot Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök képviselte a fórumon, ahova a konfucianizmus és a kereszténység kölcsönös megértése érdekében több mint 170 politikus és vallástudós érkezett a világ minden tájáról (a hírt angol nyelven itt találja).

Vasárnap a Reuters is beszámolt arról, hogy Magyarország az EU soros elnökeként a munkahelyteremtést és a romák integrációját fogja fő feladatának tekinteni. Erről Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár nyilatkozott, aki szerint a két témában egybeesnek az EU és Magyarország céljai. (A Reuters hírét itt, az [origo] témáról szóló cikkét itt találja).