Eljárást indított az EU a romákat kitoloncoló Franciaország ellen

Vágólapra másolva!
Eljárást indított a romák kitoloncolása miatt az Európai Bizottság Franciaország ellen. Az EU igazságügyi biztosa szerint a francia kormány szabályt szegett, mert máig nem illesztette jogrendjébe a szabad mozgásról szóló EU-direktívát.
Vágólapra másolva!

A romák tömeges kitoloncolása miatt eljárást indít Franciaország ellen az Európai Bizottság - írja a BBC. A vizsgálatot Viviane Reding, az EU igazságügyi biztosa jelentette be, aki szerint a franciák nem tartották tiszteletben az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó EU-jogszabályokat.

"Franciaország nem tartja be a szabad mozgásra vonatkozó európai törvényt, ezért szabálytalansági eljárást indítunk ellene" - mondta Reding a France 24 televíziónak. A biztos szerint a francia kormány máig nem ültette át a saját jogrendjébe azt a 2004-es EU-direktívát, amely az uniós polgárok szabad mozgását írja elő, és szabályozza az illegális bevándorlók kitoloncolásának módját, ezért történhettek meg a kitoloncolások.

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy a hiányosság pótlására felszólító hivatalos levelet - a kötelezettségszegési eljárások keretében - megküldik Párizsnak, hacsak a francia kormány október 15-éig nem ad tájékoztatást az átültetési folyamat részletes menetrendjéről, illetve az elfogadandó intézkedések szövegtervezetéről.

Redinget korábban több kritika érte az Európai Parlament képviselői részéről, amiért nem reagált elég határozottan a francia kitoloncolásokra, ő azonban szeptember elején még azzal hűtötte a kedélyeket, hogy további tájékoztatást kért Franciaországtól (erről itt olvashat). Pár nappal később már ő is szégyennek nevezte, hogy Franciaország nyár óta mintegy 1000 romát toloncolt haza Romániába és Bulgáriába, és kötelességszegési eljárás megindítását indítványozta: akkor azt ígérte, hogy a döntés erről 2 héten belül megszületik. Az EP már szeptember 9-én határozatban szólította fel Franciaországot a kitoloncolások leállítására, az Európai Bizottság azonban csak hetekkel később hozott döntést az eljárás megindításáról.

Reding nemrég a második világháború eseményeihez hasonlította Franciaország viselkedését, amit Nicolas Sarkozy keményen visszautasított. (A romák kitoloncolásáról itt olvashat részletesen).