Már csak az alkotmánybíróság állhat a francia nyugdíjreform útjába

Vágólapra másolva!
Átment a francia törvényhozás alsóházán is a sokat támadott nyugdíjreform, amely 2 évvel növeli a francia nyugdíjkorhatárt. A törvény ellenzői csütörtökre újabb sztrájkokat hirdettek, és az alkotmánybíróságon támadják meg a jogszabályt, így azt legkorábban november közepén lehet majd kihirdetni.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az országszerte sztrájkokat kirobbantó nyugdíjreformot a francia törvényhozás alsóháza is, így az utolsó jogalkotói akadályt is sikerrel vette a sok franciát felháborító törvényjavaslat. Az immár minden szinten elfogadott jogszabály szerint a francia nyugdíjkorhatár 2 évvel, 60-ról 62 évre nő.

A törvényt azonban várhatóan csak november közepén írhatja alá Nicolas Sarkozy francia elnök, mert az ellenzéki szocialisták egy utolsó próbálkozásként az alkotmánybíróságnál is megpróbálják megtámadni. Amíg a bíróság megtárgyalja az ügyet, a törvény kihirdetésével is várni kell.

A BBC párizsi elemzője szerint a szerdai szavazás már csupán formalitás volt, miután a felsőház (a szenátus) kedden 177 igen és 151 nem szavazattal már elfogadta a törvényt. Az alsóházban (a nemzetgyűlésben) 336 igen és 233 nem szavazattal ment át a javaslat. A BBC szerint jövő júniusra a változások életbe lépnek, és így a franciák kénytelenek lesznek tovább dolgozni a nyugdíjukért.

Új sztrájkokra készülnek

A törvény életbe lépéséig a reform ellen tiltakozó szakszervezetek újabb tüntetésekre készülnek csütörtökön, folytatva a 9 napja tartó országos sztrájkot, amely eddig is komoly gondokat okozott az ország üzemanyag-ellátásában. Az új sztrájkok miatt várhatóan Párizs Orly repterén a járatok fele nem indul majd el csütörötökön, az ország többi repterén pedig a gépek harmada maradhat a földön - közölték a légügyi hatóságok.

A tüntetők szerdán is folytatták korábbi blokádjaikat, a BBC szerint Franciaország 12 olajfinomítójából hét továbbra sem működik, és a Marseille-i szeméttelepet sem sikerült újraindítani, noha a várost gyakorlatilag már ellepi a szemét a szemétszállítók 3 hete tartó sztrájkja miatt. Tours városában szerdán a buszgarázsokat vette blokád alá néhány dolgozó.

A BBC tudósítója szerint a sztrájkok a kormányra és az ország gazdaságára is veszélyt jelentenek, bár a tüntetések ereje kifulladni látszik. Christine Lagarde pénzügyminiszter közölte: a helyzet a törvény elfogadásával fordulóponthoz érkezett, és arra kérte a munkásokat, hogy felelősségteljesen cselekedjenek, mert "a gazdaságnak működnie kell".

Francois Fillon miniszterelnök is arra szólította fel a nyugdíjreform ellenzőit, hogy most már tartsák tiszteletben a parlament döntését. AZ egyik párizsi szakszervezet képviselője ugyanakkor a BBC-nek azt mondta, tovább tüntetnek, mert a döntés nem tisztességes, nem jogszerű. "A demokrácia nem egy biankó csekk a kormánynak, ami feljogosítja, hogy két választás között azt tegyen, amit akar" - mondta.

A tiltakozásokkal párhuzamosan a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a nyugdíjreformot végigerőltető Nicolas Sarkozy elnök népszerűsége történelmi mélyponton van, a következő elnökválasztás előtt másfél évvel a franciák kevesebb mint 30 százaléka támogatja. A felmérések szerint ugyanakkor az emberek 59 százaléka azzal sem ért egyet, hogy a sztrájkolók blokádokkal zárják el az olajfinomítókat és a főbb közlekedési csomópontokat.