A legelrettentőbb cigisdobozokat keresi Amerika

Vágólapra másolva!
Felakadt szemű rákos beteggel és szétrohadt fogsorral akarják elrettenteni az amerikai fiatalokat a dohányzástól az ország egészségügyi hatóságai. A cigisdobozokra 2012 őszétől kerülnek a fél dobozt elfoglaló színes képek, amelyek a dohányzás veszélyére figyelmeztetnek: szerdától az interneten szavazni is lehet arra, hogy melyik ijesztő képet látnák szívesen az amerikaiak cigarettájuk fedőlapján.
Vágólapra másolva!

Internetes szavazáson választják ki az amerikai egészségügyi hatóságok, hogy milyen elrettentő képek kerüljenek a jövőben az USA-ban forgalmazott cigarettás dobozokra - írja a BBC. Az amerikai gyógyszer- és élelmiszerbiztonsági hatóság (FDA) szerdán tette közzé azt a 36 képet és figyelmeztető szöveget, amelyek a dohányzás káros hatásaira figyelmeztetnek, és amelyek közül a 9 legjobb kerül majd a cigisdobozokra.

A képek 9 témakörben ábrázolják a dohányzás különböző ártalmas hatásait, így többek között azt, hogy halált, rákot és függőséget okoz, illetve hogy ártalmas a gyerekekre, a terhes nőkre és a nemdohányzókra is. A veszélyeket illusztráló képek között ravatalon fekvő holttest, elnyúzott arcú rákos beteg, szétrohadó fogsor és erősen károsodott tüdőlebeny is szerepel (a képeket itt nézheti meg).

Az FDA tervei szerint jövő júniusban választják ki a győztes képeket, a döntéshez a közvélemény mellett a tudományos irodalomra és egy 18000 ember megkérdezésén alapuló tanulmányra fognak támaszkodni. A cigarettás dobozokon 2012 őszétől jelennek meg a figyelmeztetések, ettől kezdve egyetlen doboz cigit sem lehet majd eladni Amerikában ezek nélkül.

Az USA-ban eddig a cigarettás dobozokon csupán egy apró figyelmeztetés volt, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a dohányfüst szénmonoxidot tartalmaz. Az új képek viszont minden cigarettás doboz elején és hátulján is rajta lesznek, az FDA honlapja szerint a figyelmeztető feliratokkal együtt a dobozok fedőlapjának felső felét fogják borítani. Bár az USA-ban újdonság az elrettentő képek használata, más országokban, például Nagy-Britanniában vagy Ausztráliában már korábban bevezették ezeket - emlékeztet a BBC.

Az FDA közleménye szerint a dohányzás okozza az USA-ban a legtöbb idő előtti, megelőzhető halálesetet, évente 443 000 amerikai hal meg miatta. Minden nap közel 4000 amerikai fiatal próbálja ki a cigarettát életében először, ezért a figyelmeztető képek mérföldkövet jelentenek a gyermekek védelmében és a társadalom egészségének megőrzésében" - írják.