Újabb áruló nevével kavarták meg az orosz-amerikai kémbotrányt

Vágólapra másolva!
Tovább bonyolódott az Amerikában lebuktatott orosz kémek ügye, miután hétfőn orosz lapok egy másik magas rangú orosz tábornokot neveztek meg lehetséges árulónak. A sokszor egymásnak ellentmondó információk szerint több hírszerző tiszt is átállt az amerikaiakhoz az utóbbi években, de távolról sem egyértelmű, hogy ki mikor mit árult el.
Vágólapra másolva!

Egyre zavarosabb kémhistóriává válik a nyáron Amerikában lebuktatott orosz kémek ügye, miután név nélkül nyilatkozó hírszerzési források immár két különböző árulóról beszélnek az orosz médiában. A múlt csütörtökön még egy bizonyos Scserbakov tábornokot neveztek meg bűnbaknak, hétfőn viszont egy új név, Potyejev tábornok lett a kikiáltott áruló. A két név a róluk kiszivárogtatott történetek alapján lehetne ugyanaz az ember is, orosz hírügynökségek titkosszolgálati forrásai szerint azonban két különböző, magas rangú árulóról van szó.

A Kommerszant című orosz napilap a múlt csütörtökön írta meg a Kremlből származó, de pontosan meg nem nevezett informátorára hivatkozva, hogy Scserbakov tábornok árulta el az amerikai kémelhárításnak az orosz kémeket, az azóta hírességgé váló Anna Chapmant és társait, akiket júniusban lepleztek le az amerikai hatóságok. A lap azt írta, hogy a magas rangú tábornok jól ismerte az Amerikába telepített alvóügynököket, és néhány nappal azok felfedése előtt dezertált az Egyesült Államokba.

A névtelen forrás szerint az áruló Scserbakov lánya már régóta az USA-ban élt, fia pedig az orosz szövetségi kábítószerellenes ügynökségen dolgozott, de az orosz kémek lebuktatása előtt őt is kimenekítette. Dimitrij Medvegyev orosz elnök a múlt pénteken Szöülban újságíróknak megerősítette, hogy a Kommerszant értesülései helytállóak, ő pedig régóta tud minderről.

Ehhez képest hétfőn az Interfax orosz hírügynökség megtudta, hogy Scserbakov fia (vagy legalábbis egy vele azonos nevű személy) nem dolgozott a kábítószer-ellenes ügynökségen, a történet tehát mégsem stimmel. Ezután hétfőn az Interfax új nevet dobott be a kémhistóriába: egy a rendészeti szervekhez kötődő, névtelen forrásra hivatkozva azt írták, hogy az áruló neve mégsem Scserbakov, hanem Potyejev, akire mindaz ráillik, amit korábban Scserbakovról megírtak.

A forrás szerint Potyejev tábornok az orosz hírszerzés (SZVR) amerikai ügyekkel foglalkozó részlegének "C" osztályán, az "illegális hírszerzés" osztályon volt helyettes vezető, vagyis tökéletesen ismerte az Amerikába emigrált orosz alvóügynököket. A főtiszt az új verzió szerint szintén napokkal az orosz kémek leleplezése előtt emigrált az USA-ba, és az ő lánya, majd később a fia is kimenekült. Amikor az Iterfax rákérdezett, hogy Potyejev fia nem dolgozott-e esetleg a kábítószer-ellenes ügynökségen, ahol korábban hiába keresték Scserbakov fiát, nem kapott választ.

Az egybevágó adatok alapján úgy tűnhet, hogy a két személy ugyanaz, csak a nevet vétették el az informátorok, az Interfaxnak nyilatkozó források azonban azt állítják, hogy két különböző árulóról van szó. E szerint Scserbakov egy másik osztály helyettes vezetője volt a titkosszolgálatnál, ő kémelhárítási szoftverekkel dolgozott, és szintén dezertált. Vagyis több magas rangú tiszt is elárulta az orosz titkosszolgálatot különböző időpontokban - írja az Utro.ru orosz internetes újság.