Magukra vállalták a görög levélbombákat a Tűz Sejtjeinek összeesküvői

Vágólapra másolva!
Magára vállalta a külföldi vezetőknek és több ország athéni nagykövetségének küldött levélbombákat a Tűz Sejtjeinek Összeesküvése nevű szélsőbaloldali görög csoport.
Vágólapra másolva!

Magára vállalta a levélbombás támadásokat a Tűz Sejtjeinek Összeesküvése nevű görög anarchista csoport. A csoport két őrizetben lévő tagja az Indymedia nevű honlapnak küldött egy levelet, ebben azt írják, tagjaik küldték a Nicolas Sarkozy francia elnöknek, a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, valamint az athéni belga és mexikói nagykövetségnek címzett levélbombákat.

A két huszonéves fiatalembert november 1-jén, néhány órával a mexikói képviseletnek küldött csomag felrobbanása után vették őrizetbe. Mivel a francia követség gyanúsnak találta a neki kézbesített küldeményt, visszaküldték a futárszolgálattal, s annak zsákjaiban fedeztek fel a tűzszerészek két másik robbanószerkezetet.

A november első hetében szétküldött, összesen 14 könyv- vagy dossziécsomagból az Angela Merkel német kancellárnak címzett egészen berlini irodájának postázójáig eljutott, a Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek küldött pokolgép pedig egy olasz repülőtéren, ellenőrzés közben robbant fel. Súlyos sérülést vagy halálesetet azonban egyik levélbomba sem okozott.

A szélsőbaloldali csoport 13 feltételezett tagját terrorszervezethez való tartozással vádolják a görög hatóságok, s ügyüket a tervek szerint 2011. január 17-én kezdi tárgyalni az illetékes bíróság. A Tűz Sejtjeinek Összeesküvését több mint két éve ismerik a görög hatóságok, első akciójukat 2008 januárjában követték el. A csoport történetéről és elveikről bővebben ebben a korábbi cikkünkben írtunk.