Lőgyakorlat lehetett az újabb észak-koreai ágyúzás a Jonpjong-szigetnél

Vágólapra másolva!
Ágyúlövések dörejéről érkeztek jelentések arról a dél-koreai szigetről, amelyet kedden megtámadott az észak-koreai hadsereg. A dél-koreai hadsereg szerint Észak-Korea lőgyakorlatot tartott a vitatott határterületen, lövedék a déli területre nem csapódott. Észak-Korea ugyanakkor péntek reggel ismét háborúval fenyegette meg délt, amiért az újabb nagyszabású hadgyakorlatra készül a két ország határvizein.
Vágólapra másolva!

Ismét tüzérségi ágyúzás dörejét hallották pénteken azon a dél-koreai szigeten, amelyet kedden tűz alá vett az észak-koreai hadsereg - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség. "A tüzérségi lövések hangjai a jelentés szerint Észak-Koreai területről jöttek, a Jonpjong-sziget partjaitól nem messze. Jelenleg ellenőrizzük őket" - idézte a déli hadvezetés egyik tisztjét a hírügynökség.

A dél-koreai YTN televízió egy meg nem nevezett katonai tisztviselőre hivatkozva azt közölte, hogy Észak-Korea hadgyakorlatot tart, és mintegy 20 tüzérségi lövedéket lőtt ki. Az AP hírügynökség fotósai, akik a lövések idején a Jonpjong-szigeten tartózkodtak, több robbanást hallottak, és legalább egy villanást láttak a szigetről belátható észak-koreai terület fölött. A lövedékek a hadsereg szerint a fegyverszüneti vonal észak-koreai oldalán csapódtak be a vízbe, dél-koreai területet nem ért támadás, a Jonpjong-szigeten károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

A lőgyakorlatot néhány órával azután tartották, hogy a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka, Walter Sharp tábornok meglátogatta a kedden megtámadott szigetet - írja a New York Times. A pénteki ágyútűz előtt Észak-Korea ismét arra figyelmeztette déli szomszédját, hogy az általa tervezett hétvégi határ menti hadgyakorlatok háborúba sodorhatják a térséget.

Dél-Korea a keddi incidens után döntött ügy, hogy a hétvégén tart meg egy eredetileg későbbre tervezett, az amerikai hadsereggel közös hadgyakorlatot, amelyre az USA egy atommeghajtású repülőgép-hordozót is a térségbe küldött. A vasárnap kezdődő gyakorlat az észak-koreai hadvezetés szerint vakmerő lépés, amely észak ellen irányul. "A jelenlegi helyzetben a Koreai-félsziget a háború küszöbén áll" - idézte közleményüket a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Szöulban kisebb pánik tört ki a pénteki lövöldözés hírére, esett a kötvények, valamint a helyi fizető eszköz, a von értéke, és a részvények ára is zuhanni kezdett. Egy piaci elemző szerint a befektetők egyre nyugtalanabbak, mert nem lehet tudni, hogy a hét végére tervezett dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra Észak-Korea ismét támadással válaszol-e.

A két Korea határán található Jonpjong-szigeten kedden 4 ember vesztette életét, amikor az észak-koreai tüzérség ágyúzni kezdte a területet. A támadásra Dél-Korea szintén ágyútűzzel válaszolt, a kirobbant konfliktust elemzők a térség legveszélyesebb eseményének nevezték az 1953-ban békeszerződés nélkül végetérő Koreai háború óta. A két fél egyaránt a másikat vádolta a fegyverszünet megsértésével, és a nyilatkozatok alapján nem egyértelmű, hogy ki lőtt először. Az ütésváltás utáni híradásokból azonban kiderült, hogy az északi agressziót egy a határ közelében tartott dél-koreai hadgyakorlat váltotta ki.