Ausztrália segítene a WikiLeaks alapítójának

Vágólapra másolva!
Ausztrália konzuli segítséget nyújtana Julian Assange-nek, a WikiLeaks portál alapítójának, ha külföldön letartóztatják - közölte Robert McClelland igazságügyi miniszter, legfőbb ügyész hétfőn. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hol tartózkodik Assange. Egyes hírek szerint Nagy-Britanniában, más értesülések szerint Svájcban van.
Vágólapra másolva!

Kész konzuli segítséget nyújtani a WikiLeaks portál alapítójának Ausztrália, közölte az ország igazságügyi minisztere. Robert McClelland mindazonáltal ismét elítélte, hogy a WikiLeaks amerikai titkos vagy bizalmas diplomáciai iratok százezreit hozta nyilvánosságra, mert azzal veszélybe sodorta az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát.

McClelland rendkívül felelőtlennek minősítette a WikiLeakset a dokumentumok publikálásáért, mivel azok alapján azonosíthatóak az informátorok. "A szólásszabadság egy dolog, azt mindannyian tiszteljük, de ugyancsak tiszteljük az emberek szabadságát és jogát arra, hogy félelem nélkül éljenek" - mondta.

A 39 éves Assange ausztrál állampolgár, ellene nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy hol tartózkodik. Brit újságok szerint Nagy-Britanniában van, de a genfi Tribune de Geneve című lap szerint számlát nyitott a helyi PostFinance bankban. A bank szóvivője szerint a számlanyitáshoz Swiss kantonbeli lakcímre van szükség, amit ellenőriznek, ha kétségei vannak, hogy az ügyfél valódi címet adott meg.