Kihalt a Sarm es-Sejk-i tengerpart a cápatámadások miatt

Vágólapra másolva!
Ismét fürdési tilalmat rendeltek el Sarm es-Sejkben, ahol a múlt héten több turistát is cápatámadás ért.
Vágólapra másolva!

Szinte kihalt a Vörös-tenger partja a múlt heti cápadások után. Kedden, illetve szerdán három orosz és egy ukrán turistát támodott meg cápa a Sínai-félsziget déli részén található Sarm es-Sejkben. A veszélyes ragadozókat a hatóságok közlése szerint befogták, a fürdési tilalmat pedig feloldották.

Vasárnap azonban újabb cápatámadás történt. Az eset ezúttal halálos áldozatot is követelt. Az állatok egy hetvenéves német nőt marcangoltak halálra a strandolók szeme láttára, így ismét fürdési tilalmat rendeltek el. A francia hírügynökség beszámolója szerint hétfőn csak néhány ember lézengett a tengerparton.

A vörös-tengeri üdülőparadicsomokban ritkán történnek ilyen esetek. Egyes feltételezések szerint a mostaniakért két óceáni fehérfoltú cápa a felelős. Környezetvédelmi szakemberek úgy vélik, hogy az állatokat a túlhalászás és a hanyatló élőhelyek kényszerítik egyre közelebb a partokhoz a táplálékszerzés reményében. A támadásokkal kapcsolatban ezen kívül több feltételezés is felmerült. Elhangzottak olyan vádak is, hogy a bajt az okozhatta, hogy a fotósok kedvéért a turistahajókról húst öntenek a vízbe, hogy odavonzzák a cápákat, akik így a part közelébe merészkednek.Egy harmadik magyarázat szerint egy állatokat szállító hajóról elhullott juhokat dobtak a vízbe, és ez csalogatta oda a cápákat. Aviv Levi, az izraeli Eilatban működő Vörös-tengeri Obszervatórium vezetője pedig úgy véli, hogy a támadásokért egyetlen cápa lehet a felelős, amely valószínűleg érzékszervi hibákkal rendelkezik, így nem tudja megkülönböztetni a halat az embertől - írja a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.