Az Európai Bizottság szigorúbban büntetné a pénzintézeteket

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szigorúbban büntetné azokat, akik megsértik a pénzügyi szolgáltatásokra érvényes jogszabályokat.
Vágólapra másolva!

Michael Barnier francia biztos a bizottság ülése után elmondta, hogy a tagországokban eltérőek a szankciók, és gyakran nem jelentenek hatékony visszatartó erőt. Barnier úgy fogalmazott, ha a pénzügyi intézmények nem tartják be a pénzügyi szolgáltatások területén az uniós szabályokat, a kereskedőknek és a vezetőknek rá kell ébredniük, hogy ez nem marad büntetlenül, és a válasz kemény lesz, akárhol forduljon is elő a jogsértés Európában.

A biztos szerint jelenleg túl gyakori a szabálysértés. Az a cél, hogy a lakosság érdekeit hatékonyabban védjék, erősebbek és konvergensebbek legyenek a szankcionálási hatáskörök egész Európában. A bankválság írországi következményeiből jól látszik, hogy szükség van a keményebb szankciókra.

A Brüsszelben kiadott közlemény szerint a szankciórendszereket úgy lehetne közelíteni, ha közös minimumstandardot határoznának meg. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a szankciók hatékonyak és arányosak legyenek, és visszatartó erővel bírjanak. A bizottság február 19-éig várja az érdekeltek észrevételeit a felvetéssel kapcsolatban.