Magyar is volt a hagymaszedő páriák között

Vágólapra másolva!
Traktorral hajtott emberek, patkányokkal megosztott fekhely, szétmart kezek is felbukkanak azoknak a munkásoknak a vallomásaiban, akik egy kizsákmányolás miatt megvádolt csoportnak dolgoztak Nagy-Britanniában. Az embertelen körülmények között tartott munkások egyike magyar, szerinte Magyarországon még a kutyákkal is jobban bánnak, mint ahogy velük tették. A kizsákmányolt munkások által termelt hagyma többek között a Tesco polcaira került.
Vágólapra másolva!

Kedden tartották a northamptoni bíróságon (Northampton Crown Court) annak az ügynek a tárgyalását, amelyben egy vállalkozót és több társát kelet-európai munkások kizsákmányolásával vádolnak. A munkások, akik között legalább egy magyar volt, embertelen körülmények között laktak, és napi 13 órát dolgoztak. Póréhagymát szedtek, az áru a Tesco polcaira és a Waitrose online zöldségwebshopba került - írja a northamptoni helyi újság, a Northants' Evening Telegraph.

A vállalkozást egy Northampton közelében, Ketteringben élő házaspár és több társuk működtette, mindannyian indiai nevet viselnek. A főnök Gurdip Szingh Szomal volt, de az ügyész, Jonathan Kirk szerint a vádlottak közé tartozik a felesége, Mandzsinder Kaur Szomal, és társaik - Dzsudzshar Szingh, Szantok Szingh Nizzar, Varinder Szingh, Fateh Szingh Bal és Ania Dzsemiola is. Mindannyian tagadják a vádakat, vagyis a szövetkezést a bevándorló munkások beszervezésére és kizsákmányolására.

Az ügyész szerint Gurdip Szingh Szomal igazgatta a több millió fontos bevételű vállalkozást - a The Independent szerint az A14 Vehicle Hire-t -, amely lényegében azzal foglalkozik, hogy munkaerőt biztosít a brit nagybani gazdáknak az idénymunkák idején. A cég póréhagyma-betakarításra szervezett munkásokat Lincolnshire, Nottinghamshire és Cambridgeshire nagygazdaságaiba. A vádlottak 2004 és 2008 között dolgoztatták az embereket, ezalatt mintegy 10 millió fontot kaptak a póréhagyma-ültetvények tulajdonosaitól - mondta Kirk.

Legalább egy magyar munkást is dolgoztattak

A Northants' Evening Telegraph szerint a keddi tárgyaláson a munkások vallomásait olvasták fel. Ezekből kiderült, hogy munkaadóik jó megélhetést, ellátást és tisztességes munkát ígértek nekik, ehelyett koszos, nyirkos és szűkös szállás jutott nekik, gyakran bántalmazták, fenyegették őket. A munkások szállón laktak, Ketteringben, Coventryben és Peterborough-ban. A brit Independent szerint a sértettek többek között Szlovéniából, Szlovákiából, Lengyelországból, Magyarországról és Romániából érkeztek.

A sértettek között legalább egy magyar is volt. A Northants' Evening Telegraph idézi a munkást, aki azt mondta, nem így képzelte el az Angliában való életet. "Nem gondoltam volna, hogy bárhol Európában így élhetnek emberek. Magyarországon a kutyákat és macskákat is jobban tartják, mint ahogy mi éltünk" - mondta.

Több munkás, aki alig beszél angolul, azt álította, félelemben élt. Egy lengyel nő szerint Gurdip Szomal megütötte, amikor nem jól dolgozott. A fájdalomtól sírva fakadt és feldühödött, de tudta, hogy ha ellenáll, elveszíti az állást - mondta. Egy férfi azt állította, amikor már négy napja 13 órákat kellett dolgoznia szakadó esőben, reggel nem tudott lábra állni. Amikor emiatt nem volt hajlandó munkába állni, a munkavezető kiabálni kezdett vele, majd a lábánál fogva kirángatta az ágyból.

A vallomásokból kiderül, hogy a munkavezetők az aratógépeket vezették, és szabályosan "terelték" őket a hagymaföldeken, ahol néha sötétben kellett dolgozniuk. Egy lengyel munkás szerint többször előfordult, hogy a gépekkel nekik mentek, úgy taszigálták őket az ültetvényen.

Kisebesedett kezek, fekete víz

Az ügyész szerint a munkások napjai hajnalban kezdődtek. A szállásokról húsz-húsz embert zsúfoltak be olyan mikrobuszokba, amelyeket legfeljebb 12 főre terveztek, majd két és fél órát utaztak a hagymaföldig. A sofőrök olyan fáradtak voltak, hogy sokszor elaludtak a volánnál, a fék, a lámpák és a biztonsági övek sokszor nem működtek.

A megérkezés után a hátat megterhelő munka napi 13 órán át tartott, heti hat napon át. A kezüket felmarta a póréhagymában található sav, mert nem kaptak védőfelszerelést. (A Northampton Chronicle fotókat is közöl egy felmart kezű munkásról, és az aratógép előtt taszigált hagymaszedőkről.) A főnökök gyakran a munkások fejét és hátát ütötték, hogy dolgozzanak gyorsabban. Egész évben dolgozniuk kellett, vízhatlan ruházat nélkül. A fizetés gyakran kevesebb volt a beígértnél, miután a főnökök időnként értesítés nélkül levontak belőle.

Az ügyész szerint a szállásuk emberek számára lakhatatlan volt, a munkaszervezők mégis egynapi bért vontak le tőlük egyheti szállásért. A döngölt padlós, folyamatosan beázó szobát rovarok és patkányok lepték el, a legtöbb szállón nem volt meleg víz, fűtés és áram. Mivel nem volt elég ágy, sokan matracokon aludtak a padlón, egyetlen fürdőszobára harminc ember jutott, és volt, ahol fekete víz folyt a csapból - sorolta. Kirk az Independent szerint arról is beszélt a bíróság előtt, hogy a Tesco hipermarketlánc munkatársai időnként megjelentek a hagymaföldön, de csak előre megbeszélt időpontokban. Ezeken a napokon a munkások tiszta pólót kaptak, és az aratógép nem hajtott a sarkukban.

A vádlottakat 2008 novemberében tartóztatták le az operation Ruby nevű rendőrségi akció keretében, amely kifejezetten a vendégmunkásokat kizsákmányoló vállalkozókat célozta. "Ezek a munkások védtelenek voltak. Soha nem lehetett volna őket így kihasználni, ha angolok lettek volna" - fogalmazott Kirk a bíróságon.

Az [origo] az üggyel kapcsolatban csütörtökön megkereste a northamptoni bíróságot. Többek között arra voltunk kiváncsiak, hány és milyen nemzetiségű munkás érintett, és közöttük hányan magyarok. A bíróságról a brit igazságügyi minisztérium sajtóirodájához irányították munkatársunkat. Innen eddig nem érkezett válasz.