Hatszáz tüntetőt küldtek börtönbe Minszkben

Vágólapra másolva!
Hatszáz tüntetőt ítéltek elzárásra Fehéroroszországban azután, hogy vasárnap este Alekszandr Lukasenko elnök újraválasztása ellen demonstráltak. Öttől tizenöt napig tartó büntetést szabtak ki. Az ellenzék kedd estére újabb tüntetést szervez.
Vágólapra másolva!

Elzárásra ítéltek mintegy 600 embert Fehéroroszországban a vasárnap esti tüntetések után. Minszk központjában tízezrek vonultak az utcára azután, hogy újraválasztották Alekszandr Lukasenko elnököt. Öt és tizenöt nap közötti időt kell börtönben tölteniük. Az előállítottak közül több ember szabadon engedtek, köztük küföldi újságírókat, kiskorúakat, valamint többgyermekes szülőket - mondta az országos rendőrparancsnok.

Forrás: AFP


Az újraválasztott államfő hétfő este közölte, hogy 639 embert vettek őrizetbe a tünetéseken, és azt ígérte, hogy börtönbe kerülnek az általa vandáloknak nevezett ellenzékiek. A tüntetésekről korábbi cikkünkben olvashat. Viktar Galavanau igazságügyi miniszter azzal fenyegetőzött, hogy betiltják azokat az ellenzéki pártokat, amelyekről bebizonyosodik, hogy részt vettek a zavargásokban.

Ellenzéki vezetők azonban felszólították híveiket, hogy kedd este vonuljanak fel az Okresztyino utcába, a rendőrségi fogda elé. Aljakszandr Milinkevics és Hrihorij Kosztuszev kedden tartott sajtóértekezletükön szolidaritásukat fejezték ki az őrizetbe vett elnökjelöltek iránt. Milinkevics és Kosztuszev leszögezte, hogy a vasárnap esti tüntetés békés volt, az ablakokat és ajtókat provokátorok törték be.

A hatalmat 16 éve birtokló Lukasenko hétfőn este kijelentette, hogy 639 embert vettek őrizetbe a tüntetések során. Az általa vandáloknak nevezett ellenzékieknek azt ígérte, hogy börtönbe kerülnek. Visszautasította az újraválasztása miatt elhangzott nyugati bírálatokat, és banditizmusnak minősítette az erőszakkal elfojtott tüntetéseket.