Bolívia független államként ismerte el Palesztinát

Vágólapra másolva!
A dél-amerikai ország ezzel csatlakozott Brazíliához és Argentínához, amelyek december elején döntöttek úgy, hogy az 1967-es határokkal ismerik el a palesztin államot. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnök üdvözölte, Izrael viszont sajnálatosnak nevezte Bolívia döntését.
Vágólapra másolva!

Evo Morales, Bolívia szocialista nézeteket valló államfője a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy levélben értesítette Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét arról: La Paz független és szuverén államként ismeri el Palesztinát.

Morales már múlt héten jelezte, hogy Bolívia rövidesen elismeri Palesztina államiságát. "Nem szabad páholyból néznünk azt, ahogy most él a palesztin nép. Nem nézhetjük tovább tétlenül a népirtásnak ezt a sajátos formáját" - mondta a bolíviai államfő, akinek országa megszakította a kapcsolatokat Izraellel tavaly januárban, a zsidó állam gázai hadjáratát követően.

Abbász üdvözölte Morales döntését, és elismeréssel adózott azért, hogy Bolívia támogatja a palesztin nép jogait, különösen független államának megteremtésére az 1967-es határoknak (vagyis a hatnapos izraeli-arab háborút, a Jordán nyugati partját és a Gázai övezet megszállását megelőző állapotoknak) megfelelően.

Izrael viszont sajnálatosnak nevezte Bolívia döntését, amely szerinte nem járul hozzá ahhoz, hogy változás következzék be Izrael és Palesztina közötti helyzetben, és szembehelyezkedik a béketárgyalásokkal.

A dél-amerikai ország ezzel csatlakozott Brazíliához és Argentínához, amelyek december elején döntöttek úgy, hogy az 1967-es határokkal ismerik el a palesztin államot, Uruguay pedig bejelentette, hogy ezt a jövő év elején teszi meg.