Kínában már koppintják Vilmos herceg menyasszonyának gyűrűjét

Vágólapra másolva!
A több ezer kilométeres távolság ellenére Kínában is jó üzletnek bizonyul Vilmos herceg és Kate Middleton közelgő esküvője; az eljegyzési gyűrű száz forintnak megfelelő jüanért elvihető másolata iránt óriási az érdeklődés.
Vágólapra másolva!

Vilmos herceg és a polgári származású Kate Middleton novemberben jelentette be eljegyzését, akkor az egész világ megcsodálhatta azt a gyémántokkal kirakott zafírgyűrűt, amely egykor Diana hercegnőé volt.

A Kína keleti részén, Csöcsiang tartományban fekvő Jivu városában - ahol a világ legnagyobb aprócikk-piaca működik - a gyártók rögtön belevágtak az eljegyzési gyűrű különböző másolatainak gyártásába.

"Amikor bejelentették a hírt, az interneten volt csak alkalmam megnézni a gyűrűt. Úgy gondoltam, ez valódi emlék lehet, és nagy lesz iránta az érdeklődés" - mondta a helyi ékszergyártók egyike. A másolatok hamar el is készültek, és felkerültek Kína legnagyobb internetes áruházának virtuális polcaira.

Forrás: EPA

Az eredeti tízmillióba, a másolat száz forintba kerül

A gyártó különös figyelmet fordított arra, hogy elkerülje a jogvitákat, ezért némi változtatást hajtott végre a modelleken. Míg az igazi eljegyzési gyűrűn 14 csiszolás van, addig a másolatokon tíz vagy négy.

A néhai Diana hercegnő ékszerének értékét 30 ezer fontra (közel tízmillió forintra) becsülik, a kínai piacon kapható másolat azonban már három jüanért (száz forintért) is elérhető. Drágább replikák is vannak, azoknak az anyaga is jobb.

A gyűrűk iránt Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Nyugat-Európából is nagy az érdeklődés. Az ékszer mellett más eljegyzési emléktárgyak másolatait is gyártják Kínában: tányérok, bögrék, kulcstartók is kaphatók. Az üzlet virágzik, a gyártók reményei szerint az érdeklődés az április 29-ei esküvő után is megmarad.