Michael Jackson utolsó perceit boncolgatják a készülő per előjátékában

michael jackson
Vágólapra másolva!
Gyermekei szeme láttára próbálták újraéleszteni a halott Michael Jacksont, akinek az orvosa azért nem hívott időben mentőt, mert előbb el akarta tüntetni az általa használt orvosi szereket - hangzott el a világhírű énekes haláláról tett első bírósági vallomásokban. Los Angelesben kedden kezdődtek a meghallgatások, amelyek során a bíró eldönti, hogy érdemes-e pert indítani a Jackson megölésével vádolt orvos ellen. Másfél évvel a pop királyának halála után az ügy bírósági szakaszba ért.
Vágólapra másolva!

Hatalmas sajtóérdeklődés és igazságot követelő rajongók jelenlétében kezdődött meg kedden Michael Jackson, a másfél éve elhunyt világhírű popénekes halálának bírósági tárgyalása. A most induló előzetes meghallgatás még nem per, csak annak kötelező előjátéka, amely azt feszegeti, hogy az énekes halála gondatlanságból elkövetett gyilkosság, vagy szerencsétlen baleset volt-e. Az ügyészség a következő napokban tanúk sorával igyekszik meggyőzni a bíróságot, hogy elég bizonyítéka van Jackson gyilkossággal vádolt orvosa ellen, és hogy emiatt érdemes megindítani ellene a pert.

Michael Jackson 2009. június 25-én halt meg Los Angeles-i otthonában, és a boncolása után kiderült, hogy halála pillanatában a szervezetében rengeteg különféle gyógyszer és nyugtató volt egyszerre. Az ügyészek szerint Jackson halálát privát háziorvosa, Dr. Conrad Murray okozta, aki halálos mennyiségű érzéstelenítőt, egy 20 milliliteres propofol-injekciót adott be neki. Az orvos ellen tavaly februárban emeltek vádat, de ő ártatlannak vallotta magát, majd 75 ezer dolláros óvadékkal szabadon távozott (erről itt olvashat). Murray tagadja, hogy veszélyes mennyiségű gyógyszert írt volna fel az énekesnek: ha bebizonyosodna, hogy mégis ő tehet a haláláról, akár négy év börtönt is kaphat.

Hibás szívmasszázs és eltüntetett fiolák

A keddi tárgyaláson David Walgren ügyész bejelentette: a következő napokban megszólaló tanúk vallomásából ki fog derülni, hogy az orvos sokszor extrém módon eltért a bevett orvosi eljárásoktól, és ő tehet Jackson haláláról. A várt vallomások alapján az ügyész szerint megállapítható, hogy Dr. Murray esetében megáll a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja.

Az ügyész szerint az orvos több hibát is elkövetett, többek között rosszul próbálta újraéleszteni Michael Jacksont. Murray az ágyon fekvő énekest nem fektette kemény padlóra az újraélesztéshez, ahogy kell, és csupán egy kezét használta a szívmasszázsnál, kettő helyett - állította. Az ügyész szerint a mentőket sem hívta időben, "a legjobb esetben is 9 percet várt a hívással, a kevésbé kedvező verzió szerint viszont több mint 20 percet" - mondta a New York Times szerint. Így az énekes már halott volt, amikor a mentők kiérkeztek.

Walgren szerint Murray Jackson halála után megpróbálta eltüntetni a felelősségére utaló nyomokat: arra utasította a biztonsági őröket, hogy tüntessék el az orvosi felszereléseit és fioláit, mielőtt kihívják a hatóságokat - írja a BBC. Az orvos a kiérkező mentőknek nem is mondta el, hogy propofolt adott az énekesnek - tette hozzá az ügyész, aki szerint az orvos ügyvédei majd tagadni fogják, hogy Murray adta be az injekciót.

A gyerekek is végignézték

"[Jackson] Teljesen elveszettnek tűnt" - mondta a bírónak az első tanúként behívott Kenny Ortega, Michael Jackson utolsó koncertsorozatának rendezője. A férfi azt állította, hogy halála előtt többször is hazaküldte próbáról a rossz bőrben lévő Michael Jacksont, mert olyan "ijesztő" volt az állapota. A New York Times szerint azt vallotta, hogy Murray leszidta őt ezért: "Azt mondta, ne akarjak az orvosaként vagy a pszichológusaként viselkedni, és bízzam csak rá Jacksont". A rendező szerint néhány nappal később, napokkal a halála előtt Jackson jó hangulatban, a régi formájában tért vissza, és egy fantasztikus próbát tartottak.

Michael Amir Williams, Jackson személyes asszisztense arról beszélt a bíróságon, hogy Jackson halálának napján az orvos kétségbe esetten hívta fel, és azt kérte, szerezzen segítséget, mert az énekes "rosszul reagált". Az asszisztens szerint Michael Jackson hálószobájában káosz uralkodott, de az orvos nem kérte, hogy mentőt hívjanak, ezért csak két biztonsági őrt küldött az énekes kúriájába. A férfi arról is beszélt, hogy Murray a halál beállta után megkérte, tüntessen el valamilyen "krémet" Jackson hálószobájából, mert "nem akarta, hogy a világ tudomást szerezzen róla" - írja a BBC.

Faheem Muhammad, Jackson testőre ezután arról beszélt, hogy az énekes halálát egyik fia és lánya is végignézte - írja a Telegraph. A testőr szerint az orvos látszólag bepánikolt, miközben szívmasszázzsal próbálta újraéleszteni az ágyán fekvő Michael Jacksont, majd egyszer meg is kérdezte, hogy tud-e a szobában bárki más újraéleszteni. Az énekes lánya, Paris a földön zokogott - vallotta Muhammad, aki szerint ő személyesen vitte ki a gyerekeket meghalt apjuk hálószobájából.

A főszereplők

A bíró: Jackson halálának ügyét egy tapasztalt bíró, Michael Pastor vezeti, aki már több híresség tárgyalásán részt vett - írja az Independent. Többek között ő vezette azt a pert, amelyet Cameron Diaz indított, a róla terjesztett félmeztelen fényképek miatt egykori fotósa ellen (erről itt olvashat).

Az ügyész: Dr. Murray ellen a vádat David Walgren, a Los Angeles-i kerületi ügyészség helyettes vezetője képviseli, aki Roman Polanski filmrendező perében vált ismertté korábban. Az ügyész sikertelenül próbálta elérni, hogy a pedofíliával vádolt és Európában őrizetbe vett Polanskit kiadják az Egyesült Államoknak.

A védőügyvédek: A védelmet Ed Chernoff vezeti, de az Independent szerint izgalmasabb, hogy az ügyvéd csapatában ott van Michael Flanagan, Los Angeles egyik legjobb ittas vezetőket védő ügyvédje. A férfi szerepe azért lehet érdekes, mert ismert arról, hogy ügyesen találja meg a hiányosságokat a rendőrségi vérvizsgálatok eredményében, ezzel elpusztítva a vád bizonyítékait. A Jackson-ügyben szintén fontos szerepe van az énekes vérében kimutatott különböző gyógyszereknek és nyugtatóknak.

A vádlott: Az 57 éves orvos, Conrad Murray Michael Jackson halála előtt az énekes privát orvosa volt, és havi 150 000 dollárt (kb. 31 millió forint) kapott azért, hogy a popsztárt gondozza. Az orvost támadói azzal vádolják, hogy hatalmas fizetéséért gyakorlatilag "engedélyező" szerepet játszott, vagyis Jackson kéréseire korlátlanul írt fel neki különböző vényköteles gyógyszereket.

Az áldozat: A pop királyának is nevezett Michael Jackson hatalmas zenei sikerei után, a halála előtti években már inkább magánéleti és pedofilbotrányai miatt került címlapokra, életének utolsó éveiben szinte semmit nem mutatott fel zeneileg. Halála előtt azonban egy visszatérő koncertsorozatra készült "This is it" címmel, tragikus halála után pedig régi lemezei is visszatértek a toplistákra (Jackson zenei jelentőségéről itt, magánéleti botrányairól pedig itt olvashat).



Hosszú tárgyalások jönnek

Mivel a per még nem kezdődött el, a védelem minden tanúját későbbre tartogatja, és várhatóan a vád részéről sem lövik el a "nagyágyúkat" - írja az Independent: az igazi "tűzijáték" csak később kezdődik, de az előzetes meghallgatás így is rendkívülinek ígérkezik. A lap szerint átlagos esetben a Los Angeles-i bíróságon csupán néhány órás szokott lenni egy előzetes meghallgatás, Michael Jackson halálának ügye azonban szinte egyetlen részletében sem lesz átlagos. Az ügyészek közel 30 tanút hívtak be már az ügynek erre az előzetes szakaszára is: az ő meghallgatásuk, a tervek szerint két hétig is eltarthat. A védelem erre a szakaszra ugyanakkor egyetlen tanút sem hívott be, ők vélhetően kivárnak a per megkezdéséig.

Az elnyújtott előzetes meghallgatás, az Independent szerint meglepte az amerikai jogi szakértőket, akik szerint a szereplők már most is taktikáznak, és ez kétféleképpen is elsülhet. "A hosszú előzetes meghallgatás egyrészt egy PR-fogás lehet az ügyészek részéről, és az általuk előadott bizonyítékok akár már a per megindítása előtt meggyőzhetik Murray-t, hogy kössön vádalkut - mondta az NBC amerikai televíziónak Royal Oakes bírósági elemző. "Másrészt viszont a védelem is jól kihasználhatja az előzetes meghallgatást, és már itt kiszúrhatja a vallomások közötti ellentmondásokat" - tette hozzá.

Forrás: AFP
"Igazságot Michael Jacksonnak" - hirdeti egy rajongó táblája a bíróság előtt

Amennyiben a bíróság két hét múlva a per elindítása mellett dönt, több családtag is a tanúk padjára kerülhet. Nézőként Jackson édesanyja, egyik bátyja és nővére is megjelent már az első tárgyalási napon, de a későbbiekben akár gyermekeit, Parist, Prince Michaelt és Prince Michaelt II.-t is tanúként kérdezhetik ki.

A meghallgatás első napján ötven közvetítőkocsi, több száz tudósító és néhány Jackson-rajongó árasztotta el a bíróságot. A média számára a bíró csak 15 helyet biztosított a tárgyalóteremben, de már kialakítottak egy külön szobát, ahol a tömegekben várt újságírókat helyezik majd el. A bíró ugyanakkor megtiltotta a tárgyalóteremben a felvételek készítését, hogy ezzel csökkentse a hírességeket érintő tárgyalás körüli felhajtást.