Szlovákia magyarlakta vidékein végzik a legtöbb abortuszt

Vágólapra másolva!
Szlovákia magyarlakta járásaiban több a művi terhesség-megszakítás, mint az ország más régióiban - írja az Új Szó című pozsonyi napilap egy friss kutatásra hivatkozva. Az országban húsz év alatt harmadára csökkent az abortuszok száma.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában a dunaszerdahelyi járásban végzik a legtöbb abortuszt, ott a művi terhesség-megszakítások a vetélések 27,2 százalékát teszik ki - derül ki a Demográfiai Kutatóközpont tanulmányából. A második helyen szerepel a rozsnyói járás, de a komáromi, a vágsellyei, a galántai, az érsekújvári, a lévai, a losonci és a rimaszombati járásokban is magas, 20-25 százalék közötti a művi vetélések aránya.

Északnyugat-, valamint Délkelet-Szlovákiában kedvezőbbek a mutatók, ott 15-20 százalék között van a művi vetélésék aránya, ugyanakkor az északkeleti járásokban a legkevesebb az abortusz - írja az Új Szó a kutatás adataira hivatkozva.

Az abortuszok száma Szlovákiában évről évre csökken. Míg 1990-ben 55 600 művi terhesség-megszakítást hajtottak végre, addig 2009-ben 17 500-at. Az iskolai végzettséget tekintve a legkevesebb műtét a felsőfokú végzettségű nők körében van, míg legmagasabb arány az alapiskolai végzettséggel rendelkezők körében van.

A tanulmány szerint a magyarlakta járásokban, különösen a délnyugati régióban más demográfiai mutatók alapján is rossz a helyzet - itt a legkisebb a születések száma, és a legmagasabb az elhalálozás.