Putyin kellemetlen beszélgetésre készül Brüsszelben a gázárakról

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Részletekbe menő és időnként kellemetlen tárgyalásokat ígér az Európai Uniónak a gázellátásról Oroszország. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő csütörtökön látogat Brüsszelbe, de orosz tisztviselők már elkezdték a nyomásgyakorlást, és emelkedő gázárakkal fenyegették meg az EU-t, ha nem változtat az orosz monopólium számára kedvezőtlen szabályain.
Vágólapra másolva!

Európa gázellátásáról tárgyal csütörtökön Brüsszelben Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Az uniós ügyekkel foglalkozó Euractiv szakportál által idézett Vlagyimir Csizov orosz EU-nagykövet szerint Putyin brüsszeli megbeszélései várhatóan részletekbe menőek és "talán kellemetlenek" lesznek. A tárgyalások hatását Magyarország érezheti meg leghamarabb, amelynek 2015-ben jár le a gázszállításokra kötött hosszú távú szerződése.

Oroszország fő célja az Euractiv szerint, hogy az EU megváltoztassa a március 3-án hatályba lépő gázpiaci szabályait. Az oroszok legfőbb sérelme, hogy az új szabályok alapján nem lehetnek egy kézben a csővezetékek üzemeletetői és a gázkereskedőcégek. Moszkva attól tart, hogy az új szabályokra hivatkozva államosítják az orosz tulajdonú cégeket, ahogyan ez Litvániában történt.

A vilniusi kormány az új irányelvre hivatkozva választotta ketté a Lietuvos Dujos nevű gázvállalatot - amelyben a Gazprom orosz gázmonopólium is részvényes volt - egy gázszállító- és egy gázkereskedőcégre. A gázkereskedő a litván kormány tulajdonosi irányítása alá került. A Gazprom szerint Litvánia az európai irányelvek mögé bújva akarta államosítani a vállalatot.

A nagykereskedelmi és a szállítási tevékenységek szétválasztása az egyik alapfeltétele az egységes, liberalizált energiapiac megteremtésének, amely az EU egyik legfőbb célkitűzése. A tagállamok állam- és kormányfői február elején döntöttek arról a célkitűzésről, amely szerint 2014-ig meg kell teremteni az egységes uniós energiapiacot, biztosítva, hogy a gáz, az olaj és a villamos energia akadálytalanul áramolhasson a tagállamok közt. A Gazprom azonban ezt úgy értelmezi, hogy el akarják venni tőle a vezetékeket. (Az európai vezetéktervekről részletek az Euractiv dossziéjában.)

Vita van az EU és Oroszország közt a gázárakról is. Ezt a jelenlegi szerződések a kőolaj világpiaci árához kötik, néhány hónapos késleltetéssel. Az európai államok és cégek - mindenekelőtt a német E.ON Ruhrgas AG - azt szeretnék, ha az oroszok az úgynevezett azonnali gázpiac (lényegében a gáztőzsde) áraihoz kötnék a tarifáikat. Az azonnali piacon jelenleg olcsó a gáz, hiszen a fogyasztás még mindig nem tért vissza a gazdasági válság előtti szintre. Putyin azonban egy legalább 2050-ig szóló útitervben szeretne megállapodni az európaiakkal.

Az oroszok már Putyin útja előtt igyekeztek nyomást gyakorolni. Valerij Jazev, az Orosz Gáztársaság elnöke egy hétfői videokonferencián arról beszélt, hogy az EU-szabályok megzavarják Oroszország tervezett beruházásait, és ösztönzik a Gazpromot, hogy ne fektessen új vezetékekbe és tárolókba, és hosszú távú szerződések nélkül nem fognak a gázmezők fejlesztésére sem költeni. Ez előbb-utóbb hiányt okozhat, amelynek következtében emelkedhet a gáz ára.

Még egyértelműbb fenyegetés, hogy Jazev újra szóba hozta annak az olajexportáló országok szervezetének, az OPEC-nek a mintájára tervezett gázkartell ötletét, amelyet korábban Putyin vetett fel. A kartell lehetőséget adna rá, hogy Oroszország a közel-keleti gázkitermelő országokkal egyeztetett árat alakítson ki, például azzal, hogy alacsony árak esetén visszafognák a kitermelést.