Bevallotta két amerikai, hogy terrorcselekményekre készült

Vágólapra másolva!
Bűnösnek vallotta magát külföldön végrehajtandó gyilkosságokra való összeesküvésben csütörtökön a newarki szövetségi bíróságon két New Jersey-i férfi, akiket nem sokkal az után tartóztattak le, hogy egy pakisztáni származású amerikai májusban autóba rejtett pokolgépet akart felrobbantani a New Yorki-i Times Square-en.
Vágólapra másolva!

A két férfit akkor tartóztattak le, amikor megpróbáltak Szomáliába kijutni, hogy ott iszlamista szélsőségesekkel lépjenek kapcsolatba. A 21 éves Mohamed Mahmood Alessa és a 24 éves Carlos Eduardo Almonte vádalku keretében ismerte el bűnösségét - írja a New York Times.

Alessát és Almontét júniusban tartóztatták le a New York-i Kennedy repülőtéren, amikor egy egyiptomi gépre készültek felszállni. Egyiptomból Szomáliába akartak utazni, hogy ott csatlakozzanak egy al-Kaida-közeli csoporthoz, amely 1998-ban részt vett a kenyai és tanzániai amerikai nagykövetségek elleni merényletekben.

Alessát és Almontét nem sokkal az után tartóztatták le, hogy egy pakisztáni származású amerikai állampolgár 2010 májusában autóba rejtett pokolgépet akart felrobbantani a New Yorki-i Times Square-en. Korábban, 2009 decemberében egy nigériai állampolgár kísérelt meg támadást egy, az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgép ellen.

A két férfi ügye azért kapott nagy nyilvánosságot, mert mindketten az Egyesült Államokban születtek és nőttek fel - ez növeli a terroristákkal kapcsolatos aggodalmakat. A két vádlottra életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhatnak. A két férfi ítéletét júniusban hozza meg a bíróság, addig a fővárosi, központi börtönbe szállították vissza őket, Brooklynba.