FAO: A bioüzemanyagok terjedése is veszélyezteti az élelmiszer-ellátást

Vágólapra másolva!
A klímaváltozás, a bioüzemanyagok iránti egyre nagyobb igény és a protekcionizmus drágíthatja tovább az élelmiszereket az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete szerint.
Vágólapra másolva!

Tovább növelheti a februárban történelmi csúcsra emelkedett élelmiszerárakat, és veszélybe sodorhatja az ellátás biztonságát a klímaváltozás, a bioüzemanyagok használatának és a hazai piacot védő politikai törekvéseknek a terjedése - figyelmeztet hétfőn megjelent elemzésében az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).

A FAO szerint nemcsak az okoz problémát, hogy magasak az árak, hanem az is, hogy nagy az áringadozás. Ez utóbbi nem új jelenség a mezőgazdaságban a FAO szerint, az viszont igen, hogy a legutóbbi ársokkot a szélsőséges időjárás mellett az okozta, hogy egyre több gabonát használnak fel üzemanyagként - írja a Reuters.

A római központú szervezet már figyelmeztette az élelmiszer-termelő országokat, hogy ne fékezzék az exportot a helyi piacuk védelmében, mert az tovább tolhatja felfelé az árakat.

A FAO szerint az élelmiszerek piacán a következő évtizedben végig drágulásra és jelentős áringadozásra kell számítani. A magas árak veszélyeztetik az ellátás biztonságát, az árfolyam ingadozásából eredő bizonytalanság pedig visszafoghatja a beruházásokat, a világ így egyre nehezebben birkózik meg az élelmiszerválságokkal.

Az élelmezési szervezet nemzetközi együttműködést sürget. A FAO szerint megfelelő piaci szabályozással és tartalékok felhalmozásával kezelhető lenne a helyzet.