Szlovákiai roma vezető: Pénzt kapnak a magukat magyarnak valló romák

Vágólapra másolva!
Bár a pártok nevét nem árulta el, egy szlovákiai roma politikus szerint hét eurót ad két párt azoknak a romáknak, akik magyarnak vallják magukat a népszámláláson. A nemzetiségi mellett állampolgársági kérdés is feszültséget okoz Szlovákiában: a parlament a kormánypárt után ezúttal az ellenzék javaslatát utasította el, amely a vitatott állampolgársági törvényt módosította volna.
Vágólapra másolva!

Fejenként hét eurót kínál a romáknak Rimaszombat és Királyhelmec környékén két politikai párt, ha a népszámláláskor magyar nemzetiségűeknek vallják magukat - jelentette ki csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján Frantisek Tanko, a Roma Unió Pártjának elnöke. Azt azonban, hogy melyik két pártról van szó, nem kívánta elárulni.

"Megegyeztünk abban, hogy ezt jelenteni kell a rendőrségnek" - szögezte le. Hozzátette: pártja megyei és helyi szervezetei bizonyítékokat gyűjtenek, hogy átadhassák a hatóságoknak.

Közlése szerint bizonyos emberek "arra bíztatják a romákat, hogy hét euróért vallják magukat magyarnak. Ebből két eurót a közvetítők kapnak, fejenként öt eurót pedig a család".

Az állampolgársági kérdés viszont továbbra is megoldatlan Szlovákiában. A kormánykoalíció után az ellenzéknek sem sikerült módosítania a vonatkozó törvényt, így továbbra is elveszíthetik szlovák állampolgárságukat azok, akik önként felveszik egy másik ország állampolgárságát.

A 150 tagú törvényhozásban a módosítási javaslatról szóló csütörtöki szavazáskor 146 képviselő volt jelen, s közülük csak 68-an támogatták az ellenzéki Smer kezdeményezését, ami nem volt elegendő az elfogadáshoz.

Az ellenzéki javaslatot két koalíciós képviselő, a kereszténydemokrata Radoslav Procházka és a független Igor Matovic is megszavazta. A Smer javaslata szerint a jövőben nem veszítették volna el eredeti állampolgárságukat azok, akik úgy szereznek második állampolgárságot, hogy az adott államhoz reális kapcsok fűzik.

Bár a négypárti koalíció kormányprogramjában szerepel az előző Fico-kormány által megalkotott állampolgársági törvény eltörlése, az erre vonatkozó kormányzati előterjesztést éppen a most a Smerrel szavazó kormánypárti képviselők és néhány társuk ellenállása miatt a parlament elutasította.