Először mentek be a fukusimai atomerőműbe a japán munkások

Vágólapra másolva!
Szellőztetőrendszert szerelnek fel a márciusi földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű egyes reaktorblokkjába japán munkások. A berendezéssel akarják kiszűrni a levegőben keringő radioaktív részecskéket.
Vágólapra másolva!

Először mentek be a márciusi földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű reaktorblokkjába a japán munkások - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. A reaktor üzemeltetői közölték, hogy a munkások szellőztetőrendszert szerelnek fel az egyes blokkban, mert így akarják kiszűrni a radioaktív részecskéket a levegőből.

Korábban a reaktort üzelemtető Tepco vállalat közölte, hogy csütörtökön tizenkét munkás fog dolgozni a reaktor sérült blokkjában. A munkások négyes csoportokban, tízperces váltásokban dolgoznak, és egyenként rögzítik a szellőző csatornáit. Mielőtt a munkát megkezdték, robotokra szerelt kamerákkal mérték fel, hogy mekkora a sugárzás az erőműben. A Tepco most abban bízik, hogy az év végére normalizálni tudják a helyzetet a sérült atomerőműben.

Fukusimánál újabb óriáshullámoktól tartanak, ezért kövekből és dróthálóból tíz méter magas töltést építenek az atomerűmű közelében, a tengerparton. A munkát a tervek szerint június közepére fejezik be.

A március 11-ei földrengés és cunami során az összesített adatok szerint 14 ezer ember halt meg, és több mint 13 ezren eltűntek. Japán a héten 49 milliárdos vészköltségvetést fogadott el, amelyből az újjáépítést finanszírozzák. Becslések szerint a teljes újjáépítés összesen 300 milliárd dollárba fog kerülni Japánnak, a távol-keleti ország története során még soha nem költött ennyit újjáépítésre.