Valószínűtlen a brit választási rendszer megváltoztatása

Vágólapra másolva!
A legutóbbi felmérések szerint a csütörtöki népszavazáson nem támogatják majd a brit választópolgárok azt a liberális javaslatot, amely megváltoztatná a jelenlegi választási rendszert.
Vágólapra másolva!

Kampányhajrát indítottak a brit pártok a holnapi ügydöntő népszavazás előtt - írja a BBC. A népszavazás a választási rendszer megreformálásáról szól, és a liberális demokraták kezdeményezték, akik szerint a jelenlegi, az "első mindent visz" elven alapuló rendszer aránytalan eredményekhez vezet. Az általuk javasolt, úgynevezett alternatív voksolási rend lényege az, hogy a választók nem X jelet tennének a jelölt neve mellé, hanem számokat írnának a négyzetekbe, ezzel fejezve ki preferencia-sorrendjüket..

A csata a támogatók és az ellenzők között mind elszántabb lett az utóbbi napokban, a kérdés miatt egy keddi kabinetülésen összetűzésbe is került a liberális energiaügyi miniszter és David Cameron kormányfő. A konzervatívok szeretnék megtartani a jelenlegi szavazási rendszert, míg liberális koalicíós partnerük a Munkáspárt megosztottságában érdekeltek. Utóbbi vezetője azonban egyértelműen a jelenlegi rendszer megtartása mellett érvelt. A The Independent című brit lapban közölt felmérések az elutasítók győzelmét jósolják: a válaszadók 66 százaléka nemet mond a jelenlegi választási rendszer megváltoztatására, 34 százalék pedig. Ez azt jelenti, hogy nőtt a különbség a két tábor között, múlt héten ugyanis az arány még 60-40 volt.

A mostani egyfordulós, egyéni jelöltes választási rendszer nem ismer listákat, általában kiküszöböli a koalíciós kényszert, és az esetek zömében garantálja a stabil egypárti kormányzást. Minden választókerület egy jelöltet küld a londoni törvényhozásba. A parlamenti választásokon mindenki egy voksot ad le egy egyéni jelöltre, és az adott választókerületben az győz, aki legalább egy szavazattal többet kap, mint bármelyik másik jelölt. A referendummal egyidejűleg parlamenti választásokat tartanak Skóciában, Walesben és az Észak-Írországban.