Megmakacsolta magát a távozni készülő jemeni elnök

Vágólapra másolva!
Nem írta alá a távozásáról szóló megállapodást a jemeni elnök, aki ellen hónapok óta tömeges megmozdulásokon tüntetnek az ellenzékiek. Az elnök támogatói közben körbevették az Egyesült Arab Emirátusok nagykövetségét, számos külföldi diplomatát helikopterrel kellett kimenekíteni.
Vágólapra másolva!

Nem volt hajlandó aláírni a saját távozásáról szóló megállapodást a jemeni elnök, Ali Abdulláh Szaleh - írja a BBC. A megállapodás szerint 30 napon belül távoznia kell, cserébe nem indítanak eljárást ellene. Az ellenzék már szombaton aláírta a dokumentumot, vasárnap azonban Szaleh ragaszkodott ahhoz, hogy csak akkor látja el kézjegyével a megállapodást, ha az ellenzék vezetői is megjelennek a palotájában tartott ceremónián.

A BBC szerint a jemeni állami tévé az incidens után felvételeket mutatott be arról, amint az elnököt támogató kormányzó párt vezetői aláírják a megállapodást, amely a jemeni válsághelyzet végére tenne pontot. Az elnököt azonban a jelek szerint nem sikerült meggyőzni - éppúgy, ahogy egy hónappal ezelőtt sem, amikor szintén az utolsó pillanatban állt el egy hasonló megállapodás aláírásától. Ha sikerül távozásra bírni, az elnök 33 év után mond le a hatalmáról.

Szombaton ismét tízezrek tüntettek a fővárosban, Szanaában, követelve az elnök azonnali távozását. A BBc szerint azzal fenyegetőztek, hogy kormányzati épületek ellen vonulnak fel - e lépéseik az elmúlt hónapokban véres összecsapásokhoz vezettek. Az ellenzék szerint a hatóságok és a katonaság január óta 140 civil életét oltotta ki a zavargások során.

A Szaleh elnököt támogatók is tüntettek vasárnap, és körbevették az Egyesült Arab Emirátusok nagykövetségének épületét a fővárosban. A külföldi diplomatákat helikopterrel kellett kimenekíteni az épületből a fenyegető helyzetben. Előtte órákon át a nagykövetségen rekedt több európai, arab és az amerikai nagykövet.