Obamát állítólag örökbe akarták adni a szülei

Vágólapra másolva!
Egy most nyilvánosságra hozott, évtizedekkel korábbi dokumentum szerint lehetséges, hogy Barack Obama szülei gondolkodtak azon, hogy örökbe adják gyermeküket. Az apa erről a bevándorlási hatóságoknak beszélt, de nem világos, hogy komolyan gondolta-e, vagy csak a hatóságokat akarta félrevezetni.
Vágólapra másolva!

A Boston Globe csütörtökön közölt részleteket egy könyvből, amely Barack Obama apjáról szól, és az írás szerint van arra utaló jel, hogy a jelenlegi amerikai elnököt szülei örökbe akarták adni. A szerző megszerezte azoknak a beszélgetéseknek a jegyzőkönyveit, amelyeket a bevándorlási hatóságok folytattak idősebb Barack Hussein Obamával 1961-ben, az elnök születésének évében. Az egyik irat szerint az apa közölte a hatóságokkal, hogy felesége intézkedik arról az Üdvhadseregnél, hogy a gyermeket örökbe adják.

Barack Obama kenyai apja és amerikai anyja, Ann Dunham akkoriban egyaránt a Hawaii Egyetem hallgatója volt. A férfinak minden évben meg kellett újítania a vízumát, és ennek volt része az 1961-es meghallgatás is. Az egyik bevándorlási tisztnek állítólag gyanús volt a férfi playboy-életvitele, és ezért kérdezett rá a házasságára, amelyet nem sokkal korábban kötött Ann Dunhammel.

A könyvrészlet szerint nem világos, hogy a szülők valóban gondolkodtak-e gyermekük örökbeadásáról, vagy az apa csak kitalálta a történetet. A férfi a bevándorlási hatóságok több kérdésére is ellentmondásos válaszokat adott, egy megkérdezett családtag szerint pedig Ann Dunham nagyon optimistán beszélt gyermekével és férjével közös jövőjéről.

A New York Times szerint a Fehér Ház nem reagált a cikkre, a korábbi szóvivő, Robert Gibbs azonban a könyv szerzőjének azt mondta, hogy az elnök nem tudott az állítólagos örökbefogadási szándékról az iratok kikérése előtt, és egyébként sem hiszi, hogy az anyja valóban ezt tervezte volna.

A szülők kapcsolata két évvel gyermekük születése után felbomlott, és később el is váltak. Az anya újra megházasodott, és Barack Obamát gyerekkorának egy részében anyai nagyszülei nevelték. Apja visszaköltözött Kenyába, és 1982-ben egy autóbalesetben meghalt. Az elnök édesanyja sem él már, ő rákban hunyt el.