Elhalasztották az amerikai költségvetés megmentéséről szóló szavazást

John Boehner, amerikai képviselő, képviselőház,
Vágólapra másolva!
Váratlanul elhalasztották a költségvetési egyensúlyi csomagról szóló szavazást az Egyesült Államok képviselőházában, így továbbra is kétséges, hogy a szövetségi állam újabb hitelekhez juthat-e, ha az adóssága - várhatóan augusztus 2-án - eléri a törvényben meghatározott plafont.
Vágólapra másolva!

Váratlanul elhalasztották a költségvetési egyensúlyi csomag elfogadásáról szóló szavazást, amelyre John Boehner republikánus képviselőházi elnök tett javaslatot - olvasható a New York Times honlapján. A döntés elhalasztásáról az után döntöttek, hogy a képviselőházi és a szenátusi képviselők elkezdtek vitatkozni arról, hogyan csökkentsék a szövetségi állam kiadásait, és emeljék fel az adósságplafonját, mielőtt elveszti a lehetőséget arra, hogy újabb kölcsönöket vegyen fel.

A Washington Post szerint a republikánus frakcióvezető, Eric Cantor munkatársai azt mondták, amerikai idő szerint este szavazhatnak az adósságplafonról, de a szavazás menetéről nem mondtak részleteket.

A New York Times szerint nem egyértelmű, hogy a javaslatról szóló szavazást azért halasztották-e el, mert a képviselőházban amúgy többségben lévő republikánusok nem voltak biztosak abban, hogy a többség elfogadja a javaslatot. Az újság szerint az is előfordulhat, hogy Boehner azért döntött így, hogy a demokrata többségű szenátuson nagyobb nyomás legyen, mert így kevesebb idő marad a kölcsönfelvételi határidőig.

A költségvetési plafon megemelése azért fontos, mert az Egyesült Államokban a szövetségi kormány számára létezik egy korlát a hitelfelvételre, amelynek meghatározása a törvényhozás kezében van. A pénzügyminisztérium számításai szerint augusztus 2-án fogja elérni a kormány a jelenleg érvényben lévő korlátot, és ha a kongresszus addig nem dönt a plafon felemeléséről, akkor az állam fizetésképtelenné válik.

A javaslat elfogadásáért Boehner már napok óta lobbizik, de még akkor sem mehet biztosra, ha a republikánus többségű képviselőház elfogadja a javaslatot. Ugyanis a törvény elfogadásához a demokrata többségű szenátus és Barack Obama elnök jóváhagyása is szükséges.
A pénzügyminisztérium szerint beláthatatlan következményei lesznek, ha egyezség hiányában nem döntenek az adósságplafon felemeléséről. A kormánynak el kell majd döntenie, hogy melyek lesznek azok a számlák, amelyeket nem fizet ki: a nyugdíjak, az állami dolgozók fizetése vagy esetleg a ketyegő hitelek után járó kamatok. Ez a gazdaságnak és az ország presztízsének is rendkívül rosszat tenne. Ráadásul itt nemcsak az Egyesült Államokról van szó, hanem a három évvel ezelőtt kezdődött válságban megrogyott teljes világgazdaságról, amelynek felépülése sokban függ az amerikai gazdasági teljesítménytől.

Az adósságplafon megemelését övező vitákról itt olvashat bővebben.