A felkelők elfoglalták Kadhafi tripoli főhadiszállását

 Kadhafi-rezsim bukása, Líbia, Líbia, polgárháború, líbiiai zavargások, felkelők elfoglalták Kadhafi főhadiszállását
Vágólapra másolva!
A Moammer Kadhafi főhadiszállása alatt lévő bunkerekben folytatódhat a március óta tartó líbiai konfliktus végjátéka, miután a Tripoliban lévő Báb el-Azizíja épületegyüttest kedden elfoglalták a felkelők. Egyelőre nem tudni, hol van Kadhafi, de valószínűleg még Tripoliban tartózkodik. Egy orosz tisztviselőnek kedden délután állítólag azt mondta, a végsőkig fog harcolni. A város nagy része a felkelők kezén van, de folyamatosak a kisebb-nagyobb összecsapások.
Vágólapra másolva!

Elfoglalták Moammer Kadhafi líbiai vezető tripoli főhadiszállását a lázadók kedden kora este. A Báb el-Azizíja épületegyüttest védő katonák egy órán át tartották a létesítményt, majd feladták az ellenállást. A Reuters és az AP helyszíni beszámolója szerint ekkor felkelők százai rohantak be az épületek közé, és néhány perc alatt Kadhafi teljes főhadiszállását elfoglalták. "Moammer Kadhafi Báb el-Azizíja épületegyüttese teljes mértékben a felkelők kezére került, az országot pedig 72 órán belül fel fogjuk szabadítani" - közölte Ibrahím Dabbasi líbiai ENSZ-nagykövet.A líbiai felkelők kedden ellenőrzésük alá vették Rász Lanúf várost is. Néhány órával később a lázadók közölték, hogy sem a líbiai vezető, sem fiai nem voltak a főhadiszálláson.

Egyelőre nem tudni, hol van Moammer Kadhafi. A Reuters kedden délután idézett egy orosz tisztségviselőt, aki állítólag beszélt telefonon Kadhafival; a líbiai vezető állítólag azt mondta, jól van, és a végsőkig harcolni fog. Az amerikai védelmi minisztérium vezetője szerint Kadhafi valószínűleg Tripoliban van. Feltételezések szerint Kadhafi főhadiszállása alatt több bunker, illetve alagút is lehet, és nem zárható ki, hogy ezekben egyfajta "macska-egér" játszma következik.

Az arab Al-Dzsazíra televízió olyan felvételeket mutatott, amelyeken Moammer Kadhafi líbiai vezető mellszobrát rugdosva ünnepelnek a lázadók a főhadiszállás területén, a komplexumot 1986-ban ért amerikai légi csapásnak emléket állító szobor körül. A jelentések szerint a lázadók kitűzték zászlójukat az elfoglalt épületre.

A Kadhafi ellen küzdő felkelők hétfőre virradóra vonultak be Tripoliba, és állításuk szerint a főváros nagy részét az ellenőrzésük alá vonták. Több kerületet még mindig Kadhafi katonái ellenőriznek, a városban folyamatosak a kisebb-nagyobb harcok. Az NBC amerikai hírtelevízió szakértője szerint Kadhafi főhadiszállásának elfoglalásával gyakorlatilag a felkelők kezére került Tripoli, és a konfliktus néhány napon belül véget ér. A harcokról szóló, folyamatosan frissülő cikkünket itt találja!

Forrás: AFP/Mahmud Turkia
Forrás: AFP/Mahmud Turkia

A győzelem jelét mutatja egy líbiai kisfiú Tripoliban. A képekre kattintva galéria nyílik!

Nevük elhallgatását kérő brüsszeli diplomaták kedden elmondták: nyílt titok, hogy a líbiai műveletek elakadásakor külföldi katonai tanácsadók dolgoztak az észak-afrikai országban a felkelőket segítve és közben belső információkkal látva el a NATO-t. A diplomaták elismerték: a szövetség és közel-keleti partnerei titkos műveleteket folytattak a helyszínen, amelyeket külön kezeltek a NATO-beavatkozástól, mert nem tartoztak szorosan az ENSZ Biztonsági Tanácsától a civilek védelmére kapott felhatalmazáshoz.

Ezek a láthatatlan erők segítettek látványosan átalakítani a szedett-vedett felkelőket a Tripolit elözönlő hadsereggé. Jelenlétükre egyébként elemzők is felfigyeltek, amikor jelezték, hogy a légicsapások idővel egyre pontosabbak lettek, és egyre kisebbek voltak a járulékos veszteségek.

Barak Seener, egy brit kutatóintézet Közel-Kelet-szakértője rámutatott: a felkelők "gyorsan alkalmazkodtak, ami azt jelzi, hogy különleges erők képezték ki őket". Egy amerikai tisztségviselő szerint ebben a katari hadsereg vitte a prímet, hozzá csatlakoztak idővel a francia, olasz és brit katonai tanácsadók.