Megegyeztek a kettős állampolgárságról a szlovák kormánypártok

Vágólapra másolva!
Megegyeztek a szlovák kormánypártok abban, hogy milyen feltételek alapján engedélyezik állampolgáraiknak a kettős állampolgárságot. Az elképzelés pontos részletei egyelőre nem ismertek.
Vágólapra másolva!

Szlovákia a jövőben lehetővé teszi, hogy állampolgárai több állampolgársággal rendelkezzenek, de csak a szokásos nemzetközi elvek alapján.

Ebben egyeztek meg a szlovák kormánykoalíció vezetői a keddi koalíciós tanácson - közölte Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke az ülés után. Figel szerint ilyen elfogadott nemzetközi elvnek számít például a hosszabb tartózkodás az adott országban, illetve az ottani rokoni kapcsolatok. Az elképzelés további részletei egyelőre nem ismeretesek.

Az Orbán-kormány röviddel tavalyi megalakulása után fogadta el a magyar állampolgárság felvételét megkönnyítő törvénymódosítást, amely elősegíti a határon túli magyarok magyar állampolgársághoz jutását. Erre az előző, Robert Fico által vezetett pozsonyi kormány egy olyan törvénnyel válaszolt, amelynek értelmében elveszti szlovák állampolgárságát, aki felveszi egy másik államét.

A tavalyi választások után hatalomra került jobbközép kormánykoalíció ígéretéhez híven már több alkalommal próbálkozott a sokat vitatott ún. ellentörvény módosításával, de sikertelenül, mert a koalíció pártjai között sem volt egység. A Bugár Béla vezette Híd párt nemrégiben jelezte, hogy az ügyet az alkotmánybíróság elé kívánja vinni. Bugár becslése szerint eddig mintegy száz szlovák állampolgár kért magyar állampolgárságot.