Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Robbanások és fegyverropogás Líbia fővárosában

líbiai lázadók ünnepelnek bengáziban miután jelentős katonai sikereket értek el tripoliban
Vágólapra másolva!
Szombaton napközben még egy Tripolitól harminc kilométerre levő várost foglalták el a felkelők, estére már a fővárosban dördültek el lövések.
Vágólapra másolva!

Robbanások döreje és fegyverropogás hallatszott szombat éjszaka Tripoliban, miután Moammer el-Kadhafi líbiai vezető csapatai a kormányellenes lázadóktól az elmúlt napokban elszenvedett vereségek után egyre inkább a fővárosba szorulnak vissza.

Tripoli lakosok arról számoltak be nyugati hírügynökségeknek, hogy több helyütt kézifegyverekből leadott lövéseket hallottak, és Kadhafi-ellenes tüntetők vonultak az utcára.

A Reuters brit hírügynökség tudósítója több robbanást hallott, és légvédelmi fegyverek tüzét látta.

Musza Ibrahim líbiai kormányszóvivő az állami televízióban mindazonáltal azt állította, hogy "egész Tripoliban stabil és biztonságos a helyzet".

Forrás: AFP
Ünnepel a tömeg Bengáziban, miután a kormányellenes lázadók sikeres támadásokat hajtottak végre Moammer el-Kadhafi líbiai vezető csapatai ellen Tripoliban

Az [origo] szombati cikke rámutatott arra, hogy a hónapok óta zajló líbiai harcok véres ostrommal érhetnek véget a győzelmet a markukban érző lázadók szerint. Miközben Kadhafi hatalmának gyengülésére egyre több jel utal, szakértők amiatt aggódnak, hogy a lázadók csoportjai közötti különbségek miatt káoszba süllyed az ország a Kadhafi-rezsim bukása után.

Az események valóban felgyorsulni látszanak, mert szombaton napközben a felkelők elfoglalták a Tripolitól harminc kilométerre fekvő Závija városát, és szombat este - mint írtuk - a fővárosban voltak robbanások és fegyverropogás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről