A chileiek fele maradt áram nélkül szombat este

Dél Kalifornia áramszünet, emberi múlasztás, San Diego, áramkimaradás
Vágólapra másolva!
Áramkimaradás miatt sötétbe borult Chile középső és déli része, egyes becslések szerint az ország lakosságának több mint a fele, csaknem tízmillió ember maradt áram nélkül. Egyelőre nem tudni, hogy ezt mi okozta.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint szombat este sötétbe borult a főváros, Santiago, illetve a Csendes-óceán partja mentén fekvő ország számos más települése, csaknem 1300 kilométeres sávban. A fővárosban az embereket ki kellett menekíteni a metrókocsikból és a vonatokból. Energiaellátás nélkül maradtak a Codelco állami réztermelő vállalat bányái, ami komoly gondot jelent, tekintettel arra, hogy Chile a világ legnagyobb réztermelője.

Kormányilletékesek szerint az áramkimaradás 8-10 millió embert érintett országszerte. Más becslések 16 millió emberről szólnak, miközben a dél-amerikai országnak 17 millió lakosa van.

A főváros háztartásaiban két óra szünet után kezdett helyreállni az energiaszolgáltatás.

Chile lakosságának 93 százalékát a SIC állami áramtermelő vállalat látja el energiával. A SIC hálózata táplálja az ország nagy részét, az északi Taltal városától egészen a déli Chiloe szigetig, s a fővárost, Santiagót is.

Rodrigo Alvarez energiaügyi miniszter szerint egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a súlyos áramkimaradást. Azt mondta, hogy áramingadozások jelentkeztek a SIC hálózatában, s leálltak a rendszert működtető számítógépek.